Sarajevski ramazanski top za mostarske i travničke postače

Vijesti 15. maj 201816:18 > 16:35
N1

Delegacija Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom je Mostaru, Travniku i sarajevskoj opštini Novi Grad poklonila ručno izrađene trofejne topove iz kojih će se najavljivati vrijeme iftara, saopšteno je iz gradske uprave Sarajeva.

U saopštenju je navedeno da su sarajevskog gradonačelnika dočekali načelnici Travnika i Novog Grada, te predstavnik Grada Mostara, Izet Šahović, te predstavnici muftijstva i Medžlisa Islamske zajednice.

“Top je u Travniku predat u vlasništvo Zavičajnog muzeja i bit će postavljen na tvrđavi Stari Grad, u Mostaru na brdu Fortica kod jarbola sa zastavom Bosne i Hercegovine, a u sarajevskoj općini Novi grad na brdu Mojmilo”, rečeno je u saopštenju.

N1

Gradonačelnik Skaka je tim povodom istaknuo da Sarajevo, kao glavni grad ima obavezu da bude lider u izgradnji partnerstava i povezivanju.

„Naša želja je bila da poklanjanjem topa, čijim zvučnim signalom se označava kraj cjelodnevnog posta i vrijeme iftara, na simboličan način obilježimo početak mjeseca Ramazana. To je dio tradicije Bošnjaka i naša vjerska vrijednost. Ovom gestom, također želimo, da obogatimo turističku ponudu, ali i da intenziviramo saradnju sa bh. gradovima i općinama i u drugim oblastima života“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.