Ambasador Palestine u BiH: SAD kao partner u agresiji

Vijesti 15. maj 201821:34 > 21:38
Reuters

Ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora reagirao je protiv izmještanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalem i napada izraelskih snaga na palestinske demonstrante od kojih su mnogi poginuli ili ranjeni.

U saopćenju, ambasador poziva međunarodnu zajednicu na suđenje odgovornima za ovaj zločin, na uspostavu međunarodne zaštite Palestinacima do okončanja izraelske okupacije te na čvrsto pridržavanje međunarodnog zakona i relevenatnih rezolucija međunarodnog prava.

‘U vrijeme obilježavanja sedamdesete godišnjice palestinske Nakbe, nastavljaju se mirni protesti palestinskih građana u Gazi, Zapadnoj obali i okupiranom Jeruzalemu protiv premještanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u časni Jeruzalem, naš grad i našu prijestonicu okupiranu od 1967. godine, na koju se primjenjuju međunarodni zakon, rezolucije UN-a i međunarodnog prava.

Sjedinjene Američke Države se ovom odlukom stavljaju kao partner izraelske okupacijske države i partner u agresiji nad našim miroljubivim i golorukim narodom te je jučer poginulo 60, a ranjeno više od 2.800 ljudi”, izjavio je ambasador.

Za pokolj nad Palestincima, Ambasada Države Palestine u BiH smatra odgovornim, osim izraelske vlade, i Sjedinjene Američke Države.

‘Uime naše države i našeg naroda, potvrđujemo težnju za pravednim mirom i pružamo ruku miru utemeljenom na rezolucijama međunarodnog zakona kroz održavanje međunarodne mirovne konferencije iz koje će uslijediti međunarodno pokroviteljstvo za pregovore između nas i okupacijske države unutar poznatog vremenskog okvira za okončanje okupacije u skladu s inicijativom predsjednika Mahmuda Abbasa, koju je usvojilo Nacionalno vijeće”, navedeno je također u saopćenju.

Ambasada ističe da palestinski narod neće prestati da mirnim angažmanom traži svoja legitimna prava. Pozdravlja sve države i slobodne narode u svijetu koji su stali uz Palestince i njihova pravdena i legitimna prava, navedeno je u saopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.