Detalji posjete Maureen Cormack Srebrenici

Vijesti 16. maj 201816:52 > 19:15
N1

Ambasadorica SAD-a Maureen Cormack posjetila danas Potočare i Srebrenicu. U Memorijalnom centru Potočari položila je cvijeće i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, te razgovarala s predtavnicima udruženja majki iz Srebrenice.

Posjetu je nastavila razgovorima s rukovodstvom opštine Srebrenica i Skupštine opštine.

Cilj je bio razgovarati s predstavnicima svih nivoa vlasti u Srebrenici i čuti njihovo mišljenje o stanju u ovoj opštini, poručila je američka ambadsadorica tokom svoje posjete i prvog zvaničnog susreta s načelnikom Mladenom Grujičićem.

Razgovarano je o brojnim temama od ekonomije, politike, obrazovanja, zdravstva do turizma.

“Građani Srebrenice zaslužuju ekonomski razvoj, sigurnost i stabilnost, ja se nadam da će političke stranke koje su imale dosta izazova u protkeloj godini, dvije, okupiti se i raditi zajedno na dobrobiti svih građana Srebrenice”, poručila je ambasadorica SAD-a u BiH.

Srebrenica još uvijek treba podršku i pomoć donatora kako bi se svi započeti projekti realizirali i kako bi se otvorila planirana radna mjesta. Podrška američke ambasadorice na dosadašnji rad postoji, kaže načelnik opštine, navodeći kako nije bilo primjedbi na dosadašnji rad. Kada je riječ o pomoći Vijeća ministara u iznosu od dva miliona KM za razvoj Srebrenice, zvaničnog odgovora kako će ta sredstva biti plasirana, još uvijek nema, kazao Grujičić.

“Mi smo kandidovali 28 projekata koji su od ključne važnosti za razvoj prije svega sela, jer je u pitanju putna infrastruktura a onda i sanacija objekata i proizvodnih hala. Nadamo se da će ti projekti biti podržani jer bi bili u interesu svih naroda koji žive na prostoru Srebrenice”, rekao je načelnik Srebrenice.

Ambasadorica Cormack izrazila je zadovoljstvo što ove godine SAD imaju priliku podržati projekat deminiranja posljednje dionice puta Marša mira 10. jula. Pripreme za za obilježavanje 11. jula teku prema planu, poručuje zamjenik načelnika opštine.

“I kada je u pitanju i 11. i 12. juli složili smo se da mi svojim ponašanjem i izjavama trebamo dovesti tu situaciju i političku i sigurnosnu na jedan zadovoljavajući nivo kako mi svojim ponašanjem ne bi proizveli dodatne tenzije a svakako da ćemo osujetiti sve one koji pokašaju na bilo kakava način ugroziti dosadašnji izgrađeni suživot na ovom prostoru i ovu bezbjedonosnu situaciju koja je jedan od najboljih na području BiH”, stav je Nermina Alivukovića, zamjenika načelnika opštine Srebrenica.

Tokom 22 godine vlada SAD podržavala je izgradnju zemlje i razvoju u iznosu od skoro dvije milijarde dolara, od obnove kuća, ekonomsku podršku, podrške poljoprivredi, obrazovanju, slobodi govora, medija pomirenju i demokratskom procesu u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.