VIDEO| Hronologija drame na Ivan-sedlu

Vijesti 18. maj 201817:45 > 19:19
N1

Oko četiri sata trajala je drama za migrante i volontere u njihovoj pratnji na Ivan-sedlu, između Kantona Sarajevo i HNK.

Konvoj sa migrantima nastavio je vožnju prema Salakovcu, no četiri sata na Ivan-sedlu trajala su kao vječnost.

“Pošli smo jutos iz Sarajeva za Salakovac kod Mostara, a u Konjicu samo promijenili rutu. Rekli su nam da idemo kod jednog stadiona, nekoliko minuta. Došla je policija i rekli su da idemo nazad. Kad smo mi došli kod tog stadiona u Konjicu, oni su pošli da bježe u šumu, ne znaju šta se desilo, prepali su se. Niko nije znao šta se dešava. Oko 30 ih je počelo bježati, pa smo ih vratili u autobuse”, kazala je Denisa Štefn, volonterka.

Pripadnici jedinice za specijalističku podršku MUP-a KS uskoro su pristigli. No, nastavak dalje nije bio izvijestan, a među migrantima je vladala panika.

“Jedna žena tamo, plače… Ima problema sa srcem, ja mislim. Dolazi hitna pomoć.”

“Sinoć su nam rekli da napuštamo, kako se zove onaj grad? Sarajevo? Sarajevo! Policija je došla jutros i krenuli smo. Gladni smo i žedni smo. Dali su nam samo jedan komad hljeb i to je malo. Ovdje smo 45 minuta i ne znamo kad ćemo dalje. Pogledajte, u autobusu je mnogo umornih ljudi, spavaju tamo…”

Migrantima nije bilo jasno zašto nisu stigli na destinaciju.

“Policija je pokupila ljude u osam. Svi ovi ljudi su iz Sarajeva. Rekli ne može se u kamp. Rekli su – ljudi, čekajte ovdje.”

Čekanje je uskoro postalo najmanji problem. Teško stanje za žene, muškarce, trudnice. A bilo je i srčanih bolesnika, kažu volonteri u pratnji migranata.

“Stvarno su u teškom stanju, zato što su napaćeni sa vožnjom. Jutros smo ih u 6 probudili. Napaćeni su, nisu ni klime u autobusu baš tako dobre. Imam trudnicu, imam bolesne djece”, Denisa Štefn, volonterka.

Volonteri, prestavnici nevladinih organizacija, UNHCR-a, EUFOR-a stigli su na teren da ponude pomoć.

Migranti se nisu nadali da će put od improviziranog do pravog kampa napraviti haos u državi u kojoj su se zatekli. Improvizirano šatorsko naselje u Sarajevu napustili su sa nadom da će se uskoro naći u nekoj od zemalja Zapada. Park u kojem su boravili sedmicama polako vraća stari izgled….

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.