Rajaković demantovala, predsjedavajući imao ''prečeg posla''

Vijesti 18. maj 201818:25 > 19:33
N1

Nakon navoda u medijima da je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Izraelu prisustvovala otvaranju američke ambasade u Jerusalimu, stiže demanti ambasadorke Jelene Rajaković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH upućuju na ovaj stav ambasadorke, uz komentar da Ministarstvo ne daje posebne saglasnosti za prisustvo diplomatskih predstavnika BiH u zemljama drugih država sa kojima BiH ima uspostavljena diplomatske odnose.

Nisam prisustvovala otvaranju Ambasade SAD-a u Jerusalimu – rezolutno se obratila medijima ambasadorka Bosne i Hercegovine u Izraelu, dan nakon što su odjeknuli navodi da je 14. maja bila na toj ceremoniji. Osim toga, ambasadorka Jelena Rajaković podsjetila je na stav Bosne i Hercegovine – da država bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalima podržava ideju postojanja dvije nezavisne države – Izraela i Palestine.

“Odgovorno tvrdim da otvaranju američke ambasade u tom gradu, koje je bilo praćeno određenim programom i prijemom, niko iz Ambasade BiH nije prisustvovao ni u jednom dijelu, dakle ni ceremoniji otvaranja ni prijemu. S druge strane, 13. maja 2018. godine premijer Izraela Benjamin Netanijahu sa suprugom, organizovao je prijem u MIP-u Izraela, za članove porodice američkog predsjednika Donalda Trampa, američke senatore i kongresmene, strane diplomate i domaće visoke zvanice, i tom pozivu sam se odazvala”, kaže se u saopštenju ambasadorke BiH u Izraelu.

“Ja ne vidim ništa toliko pogrešno u ponašanju ambasadora BiH u Izraelu u ovom trenutku s obzirom da je BiH priznala i Izrael i Palestinu. Prije dvije godine, ja mislim, bila je posjeta i člana Predsjedništva BiH i ministra inostranih poslova koji su u isto vrijeme posjetili i Izrael i Palestinu”, kazala je Ana Trišić Babić, bivša zamjenica ministra spoljnih poslova BiH.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva nije tražio ispitivanje ovog slučaja.

“Nisam za sada tražio. Tek sam stigao u Sarajevo. Imao sam jutros prečeg posla od toga.”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Pedsjedništva BiH.

Nedžma Džananović Miraščija stručanjak za međunarodne odnose i diplomatiju tvrdi da je pitanje prisustva ili odsustva bh. predstavnika u slučajevima delikatnih političkih pitanja palo u drugi plan zbog izjave ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine o procedurama.

“Skandalozna je izjava ministra Crnadka da on nakon tri godine mandata, nismo mi puno od njega očekivali ni na početku jer njegovo iskustvo mikako nije odgovaralo političkoj funkciji koju je dobio u stranačkoj podjeli, međutim da nakon tri godine mandata ministar još uvijek ne zna šta je njegov posao i da je operativno vođenje Ministarstva vanjskih poslova čak i kad se radi o protokolarnim obavezama diplomata u nekim delikatnim situacijama – upravo ono što jeste njegov posao kao ministra vanjskih poslova”, kazala je Nedžma Džananović Miraščija, Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Podsjećamo, ministar Igor Crnadak juče je izjavio da nadležno ministarstvo ne daje sagasnost, ne vodi evidencije, niti pažljivo prati baš sve događaje – ceremonijalne ili protokolarne koji se organizuju za diplomatske predstavnike u drugim zemljama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.