Radovi ispred Zetre, asfaltiraju se rupe (VIDEO)

Vijesti 19. maj 201814:19 > 14:22
N1

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sutra stiže u Bosnu i Hercegovinu. Susrest će se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, a održat će i govor na skupu u sarajevskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch"  Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Dvorana Zetra u potpunosti je spremna za prijem od 10 do 15 hiljada najavljenih gostiju, a ispred Zetre je u toku asfaltiranje rupa. 

Planom posjete turskog predsjednika BiH predviđeno je polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, kao i šetnja starim dijelom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdoğan klanjati akšam-namaz.

Izetbegović je uoči dolaska turskog predsjednika kazao da će Erdoğan iskoristiti priliku da uputi i predizborne poruke, ali da to nije ništa neobično te je dodao da BiH s Turskom nije nikada imala nikakav poseban problem kao nijedna druga zemlja u regionu.

Posjeta predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini najavljena za sutra, kako je rekao Izetbegović, za BiH i region predstavlja nastavak i intenziviranje onoga što općenito predstavlja odnos Turske i predsjednika Erdogana prema BiH.

“Bilo je različitih tumačenja (posjete Erdogana BiH op.a) neka su bila maliciozna. Svaka zemlja koja je prisutna u Bosni i Hercegovini želi imati neki uticaj, manji ili veći. Dobronamjeran ili drugačiji”, kazao je Izetbegović.

Članovi Predsjedništva SDP BiH su održavanje predizbornog skupa predsjednika Stranke pravde i razvoja Turske Redžepa Tajipa Erdogana u Sarajevu ocijenili kao narušavanje interesa BiH.

“Bez obzira što se forma ovog skupa pokušava predstaviti na drugačiji način, u njegovoj suštini radi se o predizbornoj kampanji koju Erdogan vodi u sklopu prijevremenih predsjedničkih izbora u Turskoj”, saopćeno je iz SDP-a.

“Ja sam ubijeđen da će to imati negativne konotacije na BiH, obzirom da je takva vrsta skupa zabranjena u Njemačkoj. I ako takvom jednom prijatelju vi gurnete prst u oko ovakvim prstom, svakako će imati posljedice”, naveo je Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka.

Gospodinu Erdoganu je zabranjen dolazak u Austriju i Njemačku da drži te skupove i htio je pokazati da to može napraviti u BiH koja je pod poluprotektoratom zapadnih država. U BiH je svako dobrodošao ko neće narušiti naše odnose prema Evropi. Turska nije ni među deset država koje investiraju u BiH, ima ih deset prije. Ne želim politizirati stvari, čudne stvari su se događale od početka. Predsjendištvo ne zna za dolazak, MVP ne zna i odjednom sada dolazi se u službenu posjetu. Kažem, mi smo navikli da ovom državom kao ničijom zemljom vršljaju šefovi država susjednih zemalja. Kada se odlazi u službenu posjetu, šef države ima proceduru od najave do boravka, platforme za razgovore i napretka koji bi mogla donijeti svaka posjeta“, kazao je u Pressingu Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva SFRJ.

“Ne mislim da je BiH (zbog posjete) sebe stavila na jednu stranu ili da se na bilo koji način konfrontira sa EU. Žao mi je što se ta vrsta podrške i simpatije koju Bošnjaci imaju ne materalizuje se u boljem obliku. Ta se simpatija privatizirala i postala je dijelom jedne personalne relacije između Erdogana i Izetbegovića i misim da se ovdje svelo na uskopartijski ili uskofamilijarni interes i to je suštinska greška i zbog toga je došlo do protivljenja i unutar bošnjačkog korpusa”, naveo je politički analitičar Adnan Huskić.

Tokom boravka u Sarajevu  Erdoğanu će biti uručen počasni doktorat na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, a planiran je i skup u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”  Zetra gdje će biti upriličen šesti Kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD).

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.