"700 kvadratnih metara zemlje blokira cijelo Sarajevo"

N1

Odlazak na posao, ali i povratak za dobar dio građana glavnog grada BiH predstavalja problem. Gužve na svim izlascima iz Sarajeva, ali i u samom gradu su problem godinama.

Saobraćajna gužva u naselju Šip kod Vogošće svakodnevica je koja blokira život mještanima.

“Nama je ovdje strašna gužva. Hitna ne može da prođe. Ljudi kad pođu sa posla, negdje oko četiri, do šest sati. Čije je to zemljište nas to ne zanima”, kazali su građani.

“Koliko god nam je želja i ocjenili ga prioritetom, ne možemo preskakati korake. Nama sam kružni bez ovog pristupa ne znači ništa”, navodi se između ostalog u debati između građana i predstavnika opštine.

Kružni tok bi trebao da riješi problem, no nisu regulisani imovinsko pravni odnosi.

“Državna, odnosno vojna imovina, vi znate njen status u bh. političkim prilikama. Komisija za imovinu itd”, rekao je Mstafa Režić, savjetnik načelnika opštine Centar.

Predmet godinama leži u institucijama BiH, a u riješavanje se uključio i sam ministar saobraćaja i veza.

“Ja sam ostao zatečen da 700 metara kvadratnih zemlje blokira cijeli grad, odnosno da se napravi izlazna ruta prema Vogošći”, poručio je Ismir Jusko, državni ministar saobraćaja i telekomunikacija.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi usporavaju i gradnju drugih saobraćajnica. Južna longitudinala izgrađena je od Grbavice do Skenderije. Dio od Grbavice prema Alipašinom polju se gradi.

Između dijela koji je izgrađen, i onog koji se gradi nalazi se stambena zgrada. U njoj još uvijek žive stanari.

“Imovinsko pravni odnosi su uvijek jedan od segmenata koji mogu dovesti ozbiljne projekte u pitanje. Kada govorite sa investitorima pitaju jesu li riješeni imovinsko pravni odnosi”, pojasnio je Jusko.

Radovi na saobraćajnicama dodatno usporavaju saobraćaj. No dobra vijest je da će gradnja južne longitudinale trajno rijšiti gužve u centru Sarajeva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.