Hrvatska stranka prava: Zaustaviti osovinu Čović-Dodik

Vijesti 19. maj 201818:22 > 18:28
HDZ BiH

Hrvatska stranka prava na čelu sa Nikolom Ragužem uputila je saopćenje za javnost u kojem ističu da je ujedinjena hrvatska oporba - rješenje za posrnuli HDZ BiH.

Kolegij Predsjedništva Hrvatske stranke prava (HSP) kojeg čine predsjednik i dopredsjednici te glavni tajnik i predsjednik Glavnog stana, dali su punu potporu procesu okupljanja hrvatskih oporbenih stranaka – naveli su u dopisu medijima.

Saopćenje pročitajte u cjelosti.

“Već sada je razvidno da će kod hrvatskog biračkog tijela biti dva bloka, jedan kojeg vodi Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i drugi ostalih hrvatskih oporbenih stranaka koje su nezadovoljne tom politikom. Hrvatski oporbeni blok, po svim realnim kriterijima bi trebao predvoditi HDZ 1990 i predsjednik Ilija Cvitanović. Mi pravaši smatramo da sve hrvatske stranke ali i nevladine organizacije i kulturno umjetnička društva i organizacije te neovisne liste koje nisu zadovoljne Čovićevom politikom, kako na nacionalnoj razini tako i na nižoj razini, trebaju stati uz ovaj hrvatski oporbeni blok.

Kada kažemo politikom na nacionalnoj razini, prije svega mislimo na politiku HDZ BiH koja je dovela do egzodusa Hrvata iz BiH u Njemačku, Irsku i druge zemlje Europske unije isključivo zbog loše gospodarske i sigurnosne politike. U gospodarskom smislu „zna se“ tko drži sve veće tvrtke i upravlja financijama od državne razine, do federalne, županijske i općinske razine. Da je normalnog gospodarenja, svi radno sposobni Hrvati u BiH bi mogli raditi i imati posao, ne samo u Hercegovini, nego i Srednjoj Bosni ali i Posavini, te dijelovima Republike Srpske gdje tvrtke iz Republike Hrvatske imaju svoja predstavništva. Međutim, elita oko Čovića i vrha HDZ BiH više voli novac, skupe automobile, luksuzne kuće i stanove, hotele i vikendice po Dalmaciji, nekretnine po Zagrebu, ugodan život, itd., nego li da otvore radna mjesta i zaposle svoj narod.

Kada kažemo sigurnosna politika, možemo reći da je u slučaju HDZ BiH doživjela svoj potpuni krah i model Čović-Dodik, došla je na naplatu ali samo a račun Hrvata. Dokaza je dolazak izbjeglica iz arapskih zemalja u Salakovac kod Mostara. Ministar sigurnosti Dragan Mektić iz SDS-a zbog političkog obračuna u RS-u sa Dodikovim SNSD-om, na silu i mimo odluke Vijeća ministara BiH i lokalne zajednice u Gradu Mostaru, kako tvrdi HDZ BiH, dovezao je autobuse izbjeglica u Hercegovini. Oni su već idućih dana pobjegli iz novoosnovanog naselja i učinili Mostar nesigurnim gradom i budućim sabirnim centrom arapskog svijeta.

Od ovoga postupka direktnu i dugoročnu štetu imaju samo Hrvati u Federaciji BiH, a korist Srbi u Republici Srpskoj i Bošnjaci u Federaciji BiH. Za to vrijeme od hrvatskih dužnosnika, nitko osobnim imenom ili funkcijom, nije dao izjavu ili stao u obranu privedenog komesara Hercegovačko-neretvanske županije Ilije Lasića, koji je jedini stao u obranu hrvatske stvari. Gdje su svi ti dužnosnici HDZ BiH što po Sarajevu i Mostaru primaju po pet tisuća maraka plaće i još toliko honorara i naknada iz odbora.

Nema nikoga iz Vijeća ministara, nikoga iz Vlade Federacije BiH, nikoga iz hrvatskih županija, HNŽ-a i ZHŽ-a, Grada Mostara, braniteljskih ili civilnih udruga, itd., nigdje nikoga, kao i kada je trebalo braniti Mostar od agresora. Osovina Čović-Dodik mora biti zaustavljena ukoliko Hrvati kao „ostatci ostataka“ žele opstati kao konstitutivan narod u BiH i posljednja šansa su predstojeći listopadski izbori”, navodi se u saopšenju stranke koje je potpisao predsjednik Nikola Raguž.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.