Muriz Memić: Pojavilo se preko hiljadu novih dokaza

Vijesti 22. maj 201812:58 > 13:03
N1

Suđenje Ljubi i Bekriji Seferović u ''slučaju Dženan Memić'' nastavljeno je danas na Kantonalnom sudu u Sarajevu, javlja reporterka N1 televizije Aida Hadžimusić.

”Pojavilo preko hiljadu novih dokaza u slučaju”, rekao je nakon ročišta Muriz Memić, otac stradalog Dženana, dok je Ifet Feraget, advokat koji zastupa porodicu Memić, kazao da zahtjevaju odgovornost onoga ko je stopirao sistem u istrazi ovog slučaja.

Muriz Memić je rekao da “ima informaciju kako se novinarima otežava i prijeti da ne pišu ovom slučaju”.

Podsjetio je da će se danas sastati sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Milanom Tegeltijom, njegova dva zamjenika i v.d. glavnom tužiteljicom, Gordanom Tadić.

On zahtjeva i ostavku glavne tužiteljice Tužilaštva KS, Dalide Burzić.

“Nikoga neću ostaviti na miru. Ne mogu biti pametan nakon ovoga. Neka sjednu i uozbilje se. Neću stati. Uzet ću pravdu u svoje ruke. Alisa zna ime u ubice. Neka je Tužilaštvo privede i neka im kaže ime ubice. Nikome ne prijetimo i nikada nisam ni na koga povisio ton”, rekao je Memić.

Ifet Feraget, advokat koji zastupa Muriza Memića, smatra da je ovaj slučaj pokazao nikada “nije bilo ovoliko zloupotreba u pravosuđu”.

“Problem je u neobjelodanjivanju dokaza. U suprotnom, ne bismo došli u situaciju da suđenje za navodnu saobraćajnu nesreću traje dvije godine. Nekome je stalo da se ne utvrdi istina. Tvrdim da je stvar kristalno jasna”, kazao je Feraget.

“Istraga je morala biti efektivna. Mogla je biti, ali je to neko stopirao”, naglasio je.

Očekuje da Visoko sudsko i tužilačko vijeće “pozove i prozove one koji su odgovorni”.

“Zbog čega advokat mora ići u VSTV i tražiti nešto što se moralo zakonski uraditi. Zašto nisu reagirali prije 27 mjeseci? Zašto sada reagiraju?”, pitao je Feraget.

Rusmir Karkin, advokat Ljube i Bekrije Seferović koji se terete za smrt Dženana Memića, je potvrdio da mu je ponuđen spisak sa preko hiljadu dokaza.

“Svaki put se pojavljivao novi broj dokaza. Fizički sam pregledao dio dokaza. To je preko hiljadu dokumenata sa deset do 15 stranica. Treba mi pet do šest dana i noći da ih prelistam i pročitam. Jedino rekonstrukcija događaja bi dala pravi efekat u slučaju”, rekao je Karkin.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.