Bećirović: Napravio sam DF i iz nje me samo mogu izbaciti

Vijesti 23. maj 201818:26 > 18:33
N1

Jedan sam od osnivača DF-a i imao sam od početka zamjerke koje sam javno izražavao, međutim imate većinu članova koja je tu na neki način da ugodi predsjedniku stranke, pojedinicma u stranci koji misle da će na taj način dovesti sebe u bolji položaj, kazao je za N1 Damir Bećirović, zastupnik DF-a u Parlamentu BiH.

Jučer ste razgovarali s delegacijom Venecijanske. Kako su protekli razgovori?

Na neki način smo rezimirali ono o čemu pričamo proteklih godinu dana. Oni su tu da daju neke savjete – šta je moguće, šta nije.

Što nam je onda dolazila Venecijanska komisija?

Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo Evrope, ona ne može ništa narediti, nego je tu da da savjet.

I dalje smo mogli čuti, HDZ je najtvđi. Je li to tako?

HDZ i dalje insistira na nekim stvarima koje uopšte ne stoje u odluci Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Njihov stav očigledno znači da oni ne žele nikakav dogovor i nikakav kompromis.

Naznake kada bi Venecijanska komisija mogla saopćiti svoj stav?

Komisija je već dala svoje mišljenj po apelaciji Bože Ljubića. Ono što je po meni sada problem je apelacija Borjane Krišto. Odluka Ustavnog suda BiH po ovoj apelaciji će reći da li idemo dalje u etničke podjele ili u pravcu moderne evropske države. Nadam se da će biti dovoljno razumijevanja, da će se poštovati Ustav BiH, Ustav FBiH i da se neće ispoštovati zahtjevi da se ide u pravcu ratnih ciljeva.

Saradnja sa SDP-om? DF pozvao SDP da prestane “udbaškim metodama” vrbovati njihovo članstvo.

Mogu reći svoje mišljenje, radi se o saopštenju Kantonalnog odbora DF. Sigurno da postoje određeni problemi u tom odnosu i da su vezani za buduće izbore. Ponavljam, na predsjednicima i rukovodstvima stranaka je da se prevaziđu te razlike kako bi se dogovorio zajednički izlazak na izbore. Ovdje se ušlo u prepucavanje koja dolaze iz određenih centara moći koji su izuzeti iz jedne i druge stranke.

Osipanje u DF-u?

Zabrinut sam već dvije godine. Upozoravao sam da DF ne smije primati kadrove iz SDA, iz drugih politički stranaka i zbog toga sam napustio sve organe Demokratske fronte. Jedan sam od osnivača DF-a i imao sam od početka zamjerke koje sam javno izražavao, međutim imate većinu članova koja je tu na neki način da ugodi predsjedniku stranke, pojedinicma u stranci koji misle da će na taj način dovesti sebe u bolji položaj. Najbitnije je imati svoje mišljenje, a ne koristiti tuđu glavu.

Ostajete li u DF-u?

Ja sam napravio DF i iz nje me samo mogu izbaciti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.