Od svjetionika znanja do restorana: Šta s Bistrik-kulom?

Vijesti 24. maj 201817:48 > 17:51
N1

Vijest da bi Bistrik-kula, tvrđava koja je nekoć bila astronomska opservatorija, mogla postati ugostiteljski objekat - izazvala je oštre reakcije kod dijela građana Sarajeva. Najoštiji u osudi ipak su bili oni kojima je kula služila kao mjesto razmjene i sticanja novih znanja - ljubitelji astronomije.

Muhamed Muminović, jedan od svega nekoliko velikih astronoma bivše Jugoslavije, priča nam – za ovo mjesto vežu ga brojna sjećanja. Uglavnom lijepa. Kula je bila astronomski opservatorij – od kojeg su u ratu ostale samo zidine u čijem je kamenu upisana još tek memorija na znatiželjne poglede u nebo.

“Mi smo bili najmodernija opservatorija. Postojale su još dvije koje postoje i danas na Hvaru i u Beogradu. Mi smo ovdje takve rezulltate napravili i postigli, a sve su to bili mladi ljudi. Ja sam bio najstariji. Gradili smo je dobrovoljnim radom, a sve fizičke poslove sami smo obavljali”, kaže Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva “Orion”.

Zidine bi uskoro pak mogle biti zidine ugostiteljskog objekta.

Bistrik-kula, nekad astronomska opservatorija – svjetionik znanja, kako su je zvali; danas je devastirana građevina, a u budućnosti – ako je suditi po najavama – ugostiteljski objekat. Put do njega automobilom gotovo nemoguć, a unutrašnost kako bez struje, tako i bez dovoda vode.

Nadležna je sarajevska Općina Stari Grad. Načelnik kaže – godine 2010. društvo “Orion” dobilo je prostor Bistrik-kule na zakup. Željeli su raditi na obnovi opservatorije. Šest godina kasnije, priča Hadžibajrić, tražili su raskid ugovora.

“Meni ljudi došli i ispričali da hoće da obnove opservatorije. Rekoh – nikakav problem. Izašli na Vijeće, i Vijeće im dodijelilo. Evo i ugovora ovdje. Nakon šest godina, to isto društvo je vratilo to jer nisu uspjeli u tom periodu nikoga da nađu”, kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

Prostor je u zakup dobila firma Job Invest. Budući da je ugostiteljski objekat sve je izvjesniji, upitali smo i građane Sarajeva kako komentiraju slučaj “Bistrik-kula”.

Šta građani kažu o cijelom slučaju?

“Ne znam šta bih rekla. Ako je bolje, nek bude bolje”.

“Smak svijeta. Crna rupa u svemiru. Ja se nadam da će naziv objekta biti Crna rupa”.

“Ugostiteljski objekat možete napraviti svugdje. Još da dovedu one pjevaljke novokomponovane”.

Nekadašnji blistavi svjetionik jednog vremena, čiji eho je i danas je prisutan u usmenoj predaji i pismenoj ostavštini mnogih, nije u razdoblju nakon rata imao priliku ponovo zasjati. Kao što to obično biva, novac je i u ovome slučaju bio problem.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.