Medalja Pravednika porodici Prohić iz Gračanice

Vijesti 29. maj 201809:54 > 09:58
N1

Avdi Prohić, Esmi Prohić, Sabriji Prohić i Safeti Prohić danas će biti posthumno dodijeljeno počasno odlikovanje Pravednici među narodima, saopćeno je iz Jevrejske opštine u Sarajevu.

Riječ je o najvišem izraelskom državnom priznanju pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom holokausta riskirajući pritom vlastite živote, a u ovom slučaju radi se o spašavanju djevojčice Nade Kolman, a samoj ceremoniji biti i preživjela djevojčica Nada Kolman koja se sad zove Aviva Fox.

Nada Kolman rođena je kao dijete židovskih roditelja Viktora i Helene u Gračanici 27. travnja 1942. godine, u vrijeme najgorih progona i stradanja Židova. Njezin otac Viktor rođen je u Koprivnici, bio je ljekarnik i magistar farmacije, koji će se nakon ženidbe preseliti u Gračanicu gdje je obitelj otvorila ljekarnu. Tamo su se upoznali i sprijateljili s dr. Avdom Prohićem i njegovim bratom Sabrijom.
U tekstu koji je napisao Rejhan Prohić, Hasanbegovićev bratić koji će primiti priznanje, stoji kako su Kolmanovi “izbjegli prvi val uhićenja i deportacije u logore jer su se zbog katastrofalno loše zdravstvene situacije i istovremenog nedostatka zdravstvenih radnika vlasti NDH morale osloniti i na ljekarnike židovskog porijekla”.

No 1943. situacija se mijenja i Kolmanovi bježe, a najveće nade polagali su upravo u braću Prohić. Sabrija je u to vrijeme već živio u Zagrebu. Rođen je 1900. u Gračanici gdje je nastavio s očevim poslom koji je bio trgovac. Bavio se izvozom drveta, naročito željezničkih pragova, i izvozio ih u Zagreb, Beograd, Skoplje, Suboticu, ali i Italiju. Prvi je u Gračanici imao automobil Ford, svome mjestu nabavio je prvi kinoprojektor za nijemi film, a šireći poslove, poslije 1932. godine kupio je poslovnu zgradu u centru Beograda, više poslovnih i stambenih zgrada u Zagrebu, dvije zgrade u Ilici, jednu u Frankopanskoj, kao i ljetnikovac s imanjem na Srebrnjaku, ali i građevinsko zemljište na Pantovčaku.

Opasnost

U Zagreb dolazi nakon raspada Kraljevine Jugoslavije, a u potpunosti se seli iz Gračanice 1942. godine i to zbog velikog pritiska ustaša. Sredinom 1943. brat Avdo mu piše kako je Nadin otac uhićen i strijeljan, a da je njezina majka Helena pobjegla, kako “djevojčicu nosi na leđima, u rancu, po ozrenskim šumama, gdje su obje oboljele od upale pluća”. Helena uskoro umire, a jednogodišnja Nada ostaje živjeti s Avdinom obitelji u Gračanici.

No vrlo brzo i malenoj djevojčici zaprijetila je opasnost od ustaša, pa braća Prohić odlučuju da se Nadu prebaci u Zagreb. Odveo ju je Rukib, Sabrijin i Avdin najmlađi brat, zajedno sa zaručnicom Mujesirom. Oni su, u slučaju kontrole, trebali odglumiti mladi bračni par koji putuje s djetetom u Zagreb.

Rukib je odabran jer je imao propusnicu za neograničeno kretanje jer se bavio trgovinom. Nakon dolaska u Zagreb, brigu o Nadi preuzela je Sabrijina žena Safeta, Hasanbegovićeva baka. Njihovoj djeci, među kojima je bila i Zumreta, majka Zlatka Hasanbegovića, rečeno je da Nadu predstavljaju kao svoju mlađu sestru. Budući da je Sabrija u Zagrebu imao više nekretnina, malenu Nadu je često selio iz stana u stan i tako je bilo do kraja rata.

Likvidacija

U rujnu 1945. godine, po Nadu dolaze preživjeli rođaci, njezina teta Erna Sonenschein sa suprugom Albertom. Odvode je sa sobom, pokreću proces posvojenja te 1949. godine cijela obitelj emigrira u Izrael. Vrlo skoro Nada završava u Južnoafričkoj Republici odakle pak odlazi u Zimbabve kao učiteljica hebrejskog jezika. Na kraju se s obitelji skrasila u Australiji.

Sabrija je s obitelji nakon pada NDH ostao živjeti u kući u Ilici, dok mu je ostalu imovinu država oduzela. Ozna ga je zajedno sa ženom više puta zatvarala. U svibnju 1946. Sabrija odlučuje u tajnosti napustiti Zagreb i krenuti prema Italiji, no uhvaćen je i bez suđenja likvidiran. Iako se znalo da je likvidiran, u Tuzli se Prohiću sudilo 1947. u odsutnosti, a prema zavičajnom povijesnom časopisu Gračanički glasnik, na inicijativu obitelji Prohić, na posebnom sudskom postupku službeno je proglašen mrtvim 2003. godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku