Hodžić: Svi znaju šta se u Prijedoru desilo, politika šuti

Vijesti 31. maj 201816:54 > 17:21
N1

Refik Hodžić, novinar i aktivista, govorio je za N1 povodom obilježavanja Dana bijelih traka u znak sjećanja na stradale Prijedorčane, a kazao je da u tom gradu svi znaju šta se dogodilo - samo što to zvanična politika grada ne potvrđuje.

U Prijedoru je danas obilježen Međunarodni dan bijelih traka, u znak sjećanja na 3.176 stradalih stanovnika prijedorskog kraja nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo i 102 djece. Ovo je šesta godina kako se obilježava dan sjećanja na stradale.

“Ovo obilježavanje je krenulo kao jedna reakcija na diskriminaciju od strane gradskih vlasti, a bila je ispoljena prema žrtvama nesrpske nacionalnosti. 2012. godine je zabranjen mimohod, zato je rođena ova inicijativa. Ovo je borba protiv diskriminacije. Mi se borimo za spomenik, makar ubijenoj djeci jer službene komemoracije koju sponzorište Grad, u kojoj učestvuju gradske vlasti se odnosi samo na žrtve srpske nacionalnosti i poginule vojnike”, kazao je Hodžić.

Ovo je pokušaj da se nepravda ispravi, a privlačenjem pažnje stvari promijene, kazao je on. Tvrdi da je odluka čisto političke prirode.

“Prijašnji gradonačelnik je izjavio da bi to lično uradio, ali kako je rekao, ‘njegovi bi ga objesili’. Većina građana Prijedora nema ništa protiv obilježavanja smrti djece. Ima podmetanja, gluposti dizajnirane da odlože sve i spriječe. Svi spomenici koji su izgrađeni za pale vojnike nisu trebali nikakav zakon. Mi imamo znak da će sadašnji gradonačelnik se sastati sa roditeljima ubijene djece. Nadam se da će pobijediti ljudskost, a ne političko ili etničko pitanje”, izjavio je u razgovoru za N1 Refik Hodžić.

Prijedlog je da spomenik bude most koji spaja Stari i Novi Prijedor, a Hodžić podržava takvu ideju.

“On je oronuo, simbolički predstavlja poruku spajanja koju ovaj dan predstavlja, onoga što je bilo sa ovim danas. Konačno neki iskorak da se napravi. Spajanje Starog Grada koji je tog 31. maja srušen i ostatak grada i glavne ulice. To je odlična ideja. Nadam se da će gradske vlasti imati sluha”, pojasnio je.

Kazao je da je kompletna jedna zajednica ekskomunicirana, a kazao je da nije pomoći Bošnjaka i Hrvata iz dijaspore – grad bi bio u kolapsu. Međutim, u smislu narativa – te dvije zajednice ne postoje.

“Želimo da ovaj naš grad postane i naš grad u zvaničnom smislu. Jučer smo imali konferenciju ovdje, razgovor je bio zanimljiv, otvoren. Svi znaju šta se ovdje desilo. Politika je da je zvanična šutnja. Ona je nametnuta”, kazao je.

“Mi živimo zajedno, problem je ekskomunikacije Hrvata i Bošnjaka. Živimo odvojene realnosti iako se ljudi miješaju u svakom odnosu. Što se zvanične politike tiče – ne postojimo”, kazao je Hodžić.

Kompletan razgovor pogledajte u videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.