Bez promjena u statusu trebevićkog opservatorija

Vijesti 01. jun 201814:23 > 14:27
N1

Na web stranici općine Stari Grad 29. maja objavljeno je saopštenje u kojem se navodi kako Astronomsko društvo ORION "u periodu od šest godina, nije otpočelo bilo kakve aktivnosti na dovođenju predmetnog objekta funkciji tražene namjene, kao i da u periodu od 2016/2017. godine, niko nije iskazao interes za dodjelu i sanaciju istog".

U saopštenju se navodi i sljedeće:

“Međutim, ukoliko je Astronomsko društvo ORION u mogućnosti obezbijediti potrebna finansijska sredstva za sanaciju Astronomske opservatorije na Trebeviću, Općina Stari Grad Sarajevo će iznaći modus da navedenom društvu dodjeli u zakup objekat ”Trebević – Bistrik-kula”.

Komentarišući ovu objavu, Muhamed Muminović iz astronomskog društva ORION kazao je kako nikakav dogovor još uvijek nije postignut.

“Kako je javnosti poznato, opština Stari Grad je to svojom odlukom i tenderom koji je raspisala ustupila nekoj firmi Jobinvest za ugostiteljski objekat. To je objavljeno i u Službenom listu, tamo se spominje nekih 300 kvadrata, ova tvrđava ima nekih 75 kvadrata tako da ne znam da li su mislili i na ovaj plato, to nije jasno, jer se baš ne zna čiji je plato. Mi smo uložili proteste na različite načine, imamo već preko hiljadu potpisa peticije da se to ne desi”, rekao je on i dodao:

”Nismo mi nikakav sporazum potpisali niti mi imamo te pare u džepu da mi to obnavljamo. Mi smo NGO organizacija, smatramo da je naš posao da se bavimo astronomijom. Država treba da nađe sredstva, nije to samo stvar općine Stari Grad – to trebaju i druge općine, djeca će i iz Novog Sarajeva dolaziti, ne samo iz Starog Grada. Oni imaju pravnu osnovu da ovo urade, ali moralno i etički apsolutno ne. Mi ćemo stati iza toga, već se iz svijeta ljudi javljaju, biće pisma podrške maltene od Nobelovaca i nećemo odustati od ovoga”, kazao je Muminović iz astronomskog društva ORION.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.