Ko se bori za bh. imovinu u Hrvatskoj: Uskoro novi zaplet

Vijesti 01. jun 201816:20 > 16:36
N1

Je li imovina BiH koja se trenutno nalazi na području Hrvatske te njezina zaštita u interesu svih bh. političara, i bore li se svi jednako za nju?

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kazao je sljedeće:

“Muslimani biraju Hrvate. E sad Hrvata ono što ima žele da biraju svoje predstavnike, što je logično. E tu smo mi stali u odbranu Hrvata”.

Poručio je ovo prije nekoliko dana u Beogradu, Dodik. No predstavnici hrvatskog naroda u bh. institucijma poručuju da im ne “ne treba ničija zaštita” – riječi su Nikole Lovrinovića, zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Pazite nama ne treba ničija zaštita, nama treba razumijevanje. Naravno i kolega iz bošnjačkog naroda, a i srpskoga naroda”, rekao je Lovrinović.

No čini se da je razumijevanja, osobito predstavnika iz srpskog naroda bilo kada je riječ o sukcesiji bh. imovine u Republici Hrvatskoj, jer na ovu temu prethodnih dana oni se nisu oglašavali. Oni iz SNSD-a ne žele ni danas, dok iz SDS-a pak kažu da su postavljali pitanje u cijeloj imovini BiH – tvrdi ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić.

“Vidite mi nismo postavljali to pitanje oko srpske imovine, niti je tko to od nas tražio , nego smo postavljali pitanje cijele imovine BiH a to podrazumijeva oba bh. entiteta i o tome smo na zadnjoj sjednici razgovarali”, ukazao je Mektić.

No pitanje je zašto, kada je još od ranije poznato kako se imovina RS-a u Hrvatskoj procjenjuje se na oko dvije milijarde maraka. Tako su bar 2012. tvrdili iz Investicijko-razvojne banke Republike Srpske. Naime, tada su iznijeli podatke o imovini ovog bh. enttieta u Sloveniji i Hrvatskoj.

Najviše nekretnina, prema tim podacima, imala je tvrtka “Nestro petrol”, koji je pravni nasljednik nekadašnjeg državnog lanca benzinskih pumpi “Petrol”. Riječ je o pet nekretnina, od kojih se jedna u Osijeku vodi kao poslovni prostor – prodavnica, dok za one u Lipiku, Lužanima, Novoj Gradišci i Slavonskom Brodu nije precizirano o kojoj vrsti imovine se radi.

Tada je i navedeno da “Elektrokrajina” iz Banjaluke ima četiri odmarališta u Biogradu, Gradcu, te u Lukoranu i Prekom kod Zadra. U tim podacima je i stajalo i da poduzeće “Čajavec servis i promet” iz Banjaluke raspolaže sa četiri poslovna prostora i to prodavaonice u Zagrebu, Zadru, Karlovcu i Puli, a da poduzeće “Vučjak” iz Bosanskog Broda ima četiri poslovna prostora u Slavonskom Brodu.

Danas pak iz IRB-a vezano za sukcesiju imovine su nam u pisanom odgovoru istaknuli sljedeće:

“Ukoliko je takav zakon usvojen u Republici Hrvatskoj, a u pogledu imovine Republike Srpske iz pasivnog podbilansa koju čine poslovni prostori i odmarališta preduzeća iz RS u RH, smatramo da isti zakon nije provodiv. Zakon je suprotan potpisanom Sporazumu o sukcesiji – Aneksu G, kojim se garantuje privatno vlasništvo i stečena prava građana i pravnih lica u skladu sa odredbama aneksa”, odgovor je IRB-a.

No, osim imovine, ne mogu se vratiti ni stanovi i kuće , podsjeća lider NDP-a.

“Desetine hiljada ljudi ne može da vrati stanarsko pravo u formi imovine, nego može da dobije neku naknadu koju je odredia Vlada i Sabor Hrvatske, najčešće se sve to zajedno izigra. Tako da neće biti lako, ali to mogu da rade samo institucije država u regionu i da vrše pritisak i da se vraća onim a kojima priapda”, naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

No da posla ima i za entitete, potvrdio je to Denis Zvizdić, navodeći kako je naša zemlja već pokrenula određene postupke.

“Imamo puno pravo da pokrenemo te postupke i u konačnici će imovina BiH biti zaštićena. Ali nije trebalo doći do ovoga, riječ je o našem prvom susjedu koji je trebao voditi brigu o odnosima s BiH i ne usvajati ovakav zakon koji može nanijeti nemjerljivu štetu BiH”, mišljenja je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

A novi zaplet vezano za ovu temu sigurno se očekuje već idući tjedan, budući da bi o sukcesiji trebalo raspravljati Vijeća ministara BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.