Dizel automobili iz Njemačke (ne)će preplaviti ulice BiH

Vijesti 02. jun 201815:17 > 15:20
N1

Starija dizel vozila više ne smiju saobraćati dvjema ulicama Hamburga - i to vozila sa normom nižom od Evro 6.

Postoje i izuzeci od zabrane – poput vozila hitne pomoći, vatrogasaca, stanovnika tih ulica. Ovo je direktna posljedica odluke Saveznog upravnog suda u Leipzigu donesene zbog zagađenja vazduha, odnosno prekomjerne emisije azot oksida iz dizel vozila.
Znači li to da će se na tržištima u regionu i Bosni i Hercegovini naći značajan broj jeftinijih dizel vozila?

Djelimična hamburška zabrana zapravo je prva praktična primjena zabrane u Njemačkoj na osnovu ranije odluke Saveznog upravnog suda. Analizirajući dešavanja, u jednom od svojih posljednjih tekstova, novinar Deutsche Wellea napisao je da je vijest o zabranama – odjeknula poput bombe.

“Zapravo je zagađenje u gradovima Nemačke u njih oko 80 toliko da se ne bi moglo smanjiti ispod dozvoljene granice ako ne bi bilo oštrih zabrana, a ne ovih parcijalnih kakve su sada počele u Hamburgu. Trenutno cene dizel automobila nisu drastično pale, jeste pala nešto potražnja za njima, a cene bi pale tek ako bi se ukunula premija na dizel gorivo i ako ono više ne bi bilo jeftinije za jedno 20 centi po litru od benzina – ali nemački političar koji to uradi imaće veliki problem sa vozačima koji su dobar deo glasačke vojske”, pojasnio je Nemanja Rujević, novinar Deutsche Wellea.

Vijest o zabranama u Njemačkoj – na putu do Bosne i Hercegovine prerasla je u navode o pristizanju značajnijeg broja jeftinijih vozila. No, oni koji se godinama bave prodajom polovnih vozila takvo nešto ne očekuju.

“Činjenica je da je par saveznih sudova iz Njemačke donijelo tu odluku i gradovima omogućilo mogućnost regulisanja zabrana, ali one će se primjenjivati djelimično u određenim dijelovima ulica tako da ne očekujemo neku značajnu navalu jer ipakmorate znati da se tu radi o imovini njemačkih građana i da će se oni pobrinuti da njihova imovina ne devalvira preko noći”, kazao je Adnan Kovačević, direktor “Turbo Trade d.o.o.”

Iz nadležnog državnog ministarstva saopštili su da im je poznata odluka Njemačke da do 2030. napravi redukcije za dizel vozila, te najave gradonačelnika Pariza, Madrida, Meksiko Sitija i Atine o zabrani upotrebe ovih vozila u centralnim jezgrama do 2025 godine. Minimalni standard u Bosni i Hercegovini je Eko-4. Plan Ministarstva je da u idućoj godini standard poveća na Eko-5.

“U slučaju bilo kakvih većih promjena na tržištu polovnih automobila u Bosni i Hercegovini se mogu preduzeti akcije kako bi se tržište zaštitilo od neželjenih efekata. U Ministarstvu u narednih nekoliko godina ne očekujemo da ovakve zabrane, ukoliko stupe na snagu, u većoj mjeri naruše postojeću situaciju. EKO-4 standard je minimum ispod kog se polovno vozilo svakako ne može uvesti u BiH, a u narednom periodu, u skladu sa daljim unapređenjem, može se očekivati i uvođenje EKO-5 standarda kao minimalnog uslova”, poručili su iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Vozni park u Bosni i Hercegovini je ispod evropskog prosjeka. Trenutno se registruje oko milion vozila. Statistički – 72 odsto starijih od 15 godina, a 25 odsto je ispod norme Euro 1 što ukazuje na katastrofalno stanje – stav je pomoćnika ministrice za okoliš i turizam u Federaciji BiH. Kako onda voditi brigu o čistoći vazduha?

“Mi moramo postaviti limite ovdje. Trenutno je Euro 4 – to je 2005. godina i mlađa vozila. Dakle, pomjeriti tu granicu. Za očekivati je ako bi se to desilo masovnije tamo da će vozila dobrih ekoloških standarda u usporedbi sa našim biti i jeftinija. Dakle, uz dobru kontrolu mi bismo mogli imati poboljšanje naše situacije. Ne možemo mi odmah slijediti, ni u industrijama to ne radimo niti je to moguće, sa našim ekonomskim i socijalnim predispozicijama da uskačemo u evropske, odnosno njemačke standarde”, izjavio je Mehmed Cero.

Sudske zabrane u Njemačkoj uslijedile su nakon što je u oko 70 gradova premašen dozvoljeni nivo azotnog oksida u vazduhu. Evropska komisija odlučila je tužiti Njemačku i još neke zemlje članice EU zbog nedozvoljene emisije azotnih oksida iz dizel vozila. U nekoliko njemačkih urbanih sredina koncentracija dostiže i do 100 mikrograma što je daleko iznad granice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.