Vlada Hrvatske ove godine podržala 500 studenata iz BiH

Vijesti 04. jun 201816:24 > 16:26
Fena

Dvadeset troje studenata, pripadnika hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji studiraju na univerzitetima u Bosni Hercegovini, potpisali su danas u Sarajevu ugovore od dodjeli stipendija u iznosu od 7.000 kuna (oko 1.850 KM) za 2017./2018. akademsku godinu.

Ugovore o stipendiranju studentima je uručio ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio i načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić čestitajući im na ostvarenom uspjehu i poželjevši im da ovu i naredne godine uspješno završe.

U obraćanju studentima ambasador je pojasnio da zapravo Vlada Hrvatske potpisuje ugovore o stipendiranju, a to se čini iz više razloga od kojih je jedan taj što je Ustavom Hrvatske definirana ustavna kategorija brige za Hrvate izvan domovine.

– Za državu Hrvatsku je veoma važno da svaki Hrvat ostane živjeti u BiH jer je to hrvatski nacionalni interes, a da bi se to realiziralo, jer to nije lako u političkim ili ekonomskom smislu, Vlada Hrvatske pomaže u oblasti zdravstva, obrazovanja te očuvanja kulturne baštine Hrvata u BiH – kazao je ambasador.

Ipak napomenuo je da se to odnosi na kulturu sva tri naroda, ali u toj zajedničkoj kulturi, ocijenio je, vrlo visok je postotak onoga što je doprinos ukupnoj kulturnoj baštini BiH.

Naglasio je i da ovi mladi ljudi postaju vlasnici procesa koji će realizirati ove ciljeve jer će oni za pet do deset godina upravljati ovom zemljom te kreirati i realizirati ciljeve BiH koja je zemlja i Hrvata i Srba i Bošnjaka.

Načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić poručio je da su studenti budućnost obitelji zajednice Hrvata u BiH te je dodao da stipendija treba biti podsticaj za stjecanje znanja i vještina kojima će moći unaprijediti opće dobro zajednice u kojoj žive.

– To će doprinijeti da Hrvati kao konstitutivan narod u BiH opstanu i napreduju te budu, kao što su i do sada bili, predvodnici kvalitetnih procesa u BiH – naglasio je Magdić.

Iznio je i podatak da nikada nije bilo više prijavljenih stipendista te da se ove godine prijavilo njih 2.377, do čega je 1.900 onih koji studiraju u BiH, dodajući da je ovo četvrta godina od kako se dodjeljuju stipendije za studente u BiH.

Na osnovu provedenog konkursa za dodjelu stipendija Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 502 stipendije za ovu akademsku godinu, od čega je 101 stipendija dodijeljena u za studij u Hrvatskoj i 401 za stipendiranje za studiranja u BiH.

Od ove godine putem on-line obrasca bila je omogućena prijava na konkurs, a razrađeni su dodatno socijalno-ekonomski kriteriji uz osnovni kriterij uspjeha prosjeka ocjena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.