Latal za N1: Izborni zakon proteže se kao turska sapunica

Vijesti 04. jun 201817:55 > 17:59
N1

Srećko Latal, politički analitičar komentarisao je sastanak lidera bh. stranaka sa delegacijom Venecijanske komisije oko izmjena Izbornog zakona.

Izbori su već ranije zakazani, mnogi će reći da je kampanja odavno u toku – a hoće li biti efekta ako se dogovor postigne i izmjene usvoje?

“Koliko znam, CIK je stavio do znanja koliko je neozbiljno i neprofesionalno da se Izborni zakon dorađuje do izbora, ali i nakon. BiH je 30 godina zemlja slučaj, nikoga ne bi iznenadilo da nakon izbora mijenjamo Izborni zakon. Venecijanska komisija je relevantno tijelo, a ako oni kažu da se može riješiti kroz Parlament FBiH, onda se vjerovatno može riješiti. Neozbiljno je da HDZ opciju odbija bez da se razmatraju modaliteti izmjene Izbornog zakona. Na koncu, svima nama, uključujući i stranke ostaje Ustavni sud na raspolaganju kod kojeg se može podnijeti apelacija”, poručio je Latal.

“Priča nam se proteže kao turska sapunica, nema dobrih opravdanja zašto ovo niko nije uradio. Da li će – vidjet ćemo”, kazao je.

Kome ide u prilog ovakav zakon?

“Dobro pitanje. Logičan odgovor bi bio da nikome ne bi trebalo da bude u interesu da se ne nađe rješenje. BiH ulazi u haotičnu situaciju gdje se neće moći finalizirati uspostava vlasti nakon izbora na državnom nivou, što može ugroziti finansijske tokove. To pitanje znači, ako je odgovor da to političarima nije u interesu, može se postaviti pitanje zašto su se doveli do ovoga. Da li neko ima drugačiju agendu i planove za BiH do izbora i nakon izbora”, ocijenio je Srećko Latal za N1.

Ima li načina se sve ovo završi, a izmjene izbornog zakona usvoje?

“Postoji. Način je jedan – da svi građani i segmenti društva se malo aktiviraju u politici. Siguran sam da do procesa i demonstracija postoji način komunikacije između građana i političkih predstavnika”, kazao je Latal.

Dok se to ne desi – ni političari se neće odgovornije ponašati, kazao je Latal.

“Dobar dio građana ne izlazi na izbore, a komunikacija se svela na komunikaciju svake četiri godine na lokalnim i općim izborima. Između toga – ništa”, rekao je Latal.

On je kazao da mnogi političari u BiH smatraju da je urdu ovo što rade, dok je BiH predvodnica skoro svih negativnih trendova u EU.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.