Mektić o slučaju Zdravka Mamića

Vijesti 06. jun 201813:02 > 13:10
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentarisao je danas slučaj Zdravka Mamića koji se nalazi u na teritoriji BiH, u Međugorju, a kojem je danas Županijski sud u Osijeku izrekao nepravomoćnu kaznu u trajanju od šest i pol godina. Mediji u Hrvatskoj su navodili da je Mamić pobjegao u BiH uoči same presude.

Mamić je na svom Facebooku naveo da osim hrvatskog posjeduje i bh. državljanstvo. O svemu se danas oglasio i ministars sigurnosti BiH.

“Ustavom BiH je propisano, ne možemo isporučiti svog državljanina. To ne znači da je kraj njegove odgovornosti. Ako, primjera radi, bude presuđen na 10 godina, Hrvatska dostavlja svoju presudu BiH i BiH može izvršiti presudu”, naveo je Mektić prije same presude Mamiću.

Bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar u srijedu su nepravomoćnom presudom osječkog Županijskog suda proglašeni krivim za Uskokove optužbe o izvlačenju oko 116 miliona kuna iz toga kluba te nanošenje štete državnom budžetu od  12,2 miliona kuna te ih je osudio na zatvorske kazne, pri čemu je Zdravko Mamić dobio šest i pol godina.

Pernar je osuđen na četiri godine i dva mjeseca, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, a Vrbanović na tri godine.    

Niko od četvorice okrivljenika nije se pojavio na objavi presude.

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića te pokrenulo istragu protiv reprezentativca i igrača Liverpoola Dejana Lovrena te Modrićeve punice Vesne Juraić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.