Inzko: Potrebno hitno rješavanje pitanja Izbornog zakona

Vijesti 06. jun 201819:35 > 19:36
N1

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Dennis Hearne obrazložili su danas zaključke sa sjednice političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), koja je održana u protekla dva dana u Sarajevu.

Inzko je kazao da su mnoge članice PIC-a kritikovale uznemirujuću retoriku koju koriste neki političari u BiH, te da je jasno opredjeljenje dugotrajan mir i prosperitet Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o stavovima međunarodne zajednice Inzko je kazao da je procijenjeno da implementacija presude “Sejdić-Finci” više nije najhitnije pitanje, već je to način na koji će biti popunjen Dom naroda FBiH.

Naveo je da je potrebno da stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH hitno počnu da rješavaju pitanje izmjena Izbornog zakona BiH kako bi organi vlasti nakon izbora mogli što prije da počnu rad na političkim i ekonomskim reformamama koje su potrebne za poboljšanje života.

Visoki predstavnik je kazao da je na političkim liderima u BiH da, 23 godine nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nađu kompromisna rješenja koja bi bila zasnovana na konsenzusu kad god je to moguće.

“Dobro domaće rješenje je uvijek najbolje”, naglasio je Inzko i dodao da je upotreba bonskih ovlaštenja uvijek posljednja opcija, ali da se trenutno ne razmatra njihovo korištenje.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o krivičnom postupku, Inzko je kazao da je prijedlog SDA u skladu s međunarodnim standardima, te da bi bio podržan i prijedlog HDZ-a BiH da je u skladu s međunarodnim standardima.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Hearne je rekao da je prije nekoliko dana BiH bila na ivici ozbiljne krize, s teškim posljedicama za sve bh. građane, pojasnivši da je riječ o neuspjehu parlamenta da izmijeni odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH.

“Izgleda da neki imaju želju da zadrže status quo, ali parlament ima obavezu da radi i dalje i da prihvata amandmane”, rekao je Hearn.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.