SSST najbolje rangirani univerzitet u BiH i regiji

Vijesti 07. jun 201819:19 > 19:26
SSST

Prema rang-listi najboljih univerziteta u svijetu za 2019. godinu, britanskog Instituta Quacquarelli Symonds (QS), najbolja visokoškolska ustanova u BiH je Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

Ranije je agencija Anadolija objavila vijest da na nijedan univerzitet iz BiH nije među 1.000 najboljih u svijetu. Međutim, SSST se nalazi na 571. mjestu.

“Ovaj rezultat Univerzitet Sarajevo School of Science and Techology je ostvario na osnovnu uspješnog četrnaestogodišnjeg rada u domenu društvenih, tehničkih i medicinskih nauka, uključujući i umjetnost”, saopćeno je iz ove visokoškolske obrazovne ustanove.

N1

Prema istom izvoru, Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Zagrebu nalaze se u grupi između 801. i 1000. pozicije.

Prema rang-listi Instituta Quacquarelli Symonds (QS), najbolji univerzitet u svijetu je Massachusetts Institut za tehnologiju (MIT), a iza njega slijede Stanford, Harvard, California Institute of Technology (Caltech), Oxford, Cambridge, Švicarski federalni institut za tehnologiju (ETH Cirih), Imperial College London, Univerzitet u Chicagu i UCL (University College London).

Prema tome, među deset najbolje rangiranih univerziteta u svijetu, pet je američkih, četiri britanska i jedan univerzitet iz Švicarske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.