Staša Zajović za N1: U društvu preovladava klima straha

Vijesti 08. jun 201818:11 > 18:23
N1

Arhiv Federacije BiH danas je dodijelio priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama za oblast arhivistike i afirmaciju BiH.

“Povelju Kulin ban” su dobile “Žene u crnom” iz Beograda za hrabrost i visoku moralnost u borbi protiv šovinizma i nacionalističke mržnje.

Gošća programa N1 bila je jedna od osnivačica i glavna koordinatorica udruge Staša Zajović

Ovo priznanje je jako važno jer se dodjeljuje osobama i organizacijama van BiH. Ako u zemlji u kojoj mi radimo ne uvažavaju naš rad zbog režima, onda nam je jako važno. Važno je i zbog Kulina bana jer nas neke stvari povezuju. Od politike odbijanja rata, socijalne povezanosti, a priznanje je važno jer dolazi iz BiH od ljudi s kojima radimo“, kazala je Zajović.

Stanje društava danas, nakon rata?

Zajednički element svih društava je proizvodnja straha i proizvodnja jedne negativne atmosfere, proizvodnja neprijatelja. Mislila sam da će proći vrijeme kada smo mislili da smo neprijatelji. Veliki je raskorak između onoga što su deklarativna obećanja i onoga što je stvarnost. Glorifikacija ratnih zločinaca se nastavlja i zahvata sve pore društva. To otežava uspostavljanje drugačijeg moralnog okvira“, kazala je Zajović i dodala:

“Čim imate poslušne podanike, to znači da njima možete manipulisati do mile volje. Oni koji su “neposlušni” su izloženi raznim napadima”.

Zajović je dodala da u društvima preovladava klima straha.

Klima straha je ona koja preovladava u društvu i onda se odvraća pažnja od bitnih društvenih pitanja; proizvodnjom skandala, tabloidizacijom ili cirkuskim skandalima Vojislava Šešelja“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.