Heroine Sanela i Lejla pomažu unesrećenima u Ukrajini

Vijesti 18. feb 201518:34 > 18:39
N1

Slike koje dolaze iz Ukrajine mnoge su vratili u devedesete i podsjetile na preživljavanje u ratnim uslovima. Tada smo očekivali pomoć svijeta. Koliko danas pomažemo svijetu?

Sanela Bajrambašić upravo se vratila iz Ukrajine. Šest mjeseci bila je u humanitarnoj misiji, u područjima gdje se vode najžešće borbe kao član misije Međunarodnoog komiteta Crvenog križa.  

“Pokušavali smo da dopremo do onih kojima je najteže, primarno do ljudi  koji su završili u logorima i zatvorima.  Pokušavali smo da ih posjetimo, razgovaramo s njima, javimo porodicama kako su i gdje se nalaze. Zatim, radili smo sa raseljenim, izbjeglicama, onima kojima su porušene kuće, koji su izgubili sve u ratu, kao što se dešavalo i kod nas”, rekla je Sanela Bajrambašić iz Međunarodnog komiteta crvenog križa.

Slike rata, patnje i stradanja vraćaju u prošlost, kaže Sanela. Podsjećaju na ratni period devedesetih godina u BiH.

“Ako ću napraviti paralelu između onog što se dešavalo kod nas i što se sad dešava u Ukrajini, patnja je ista, stradanje je isto i način na koji to ljudi doživljavaju je potpuno isti. Jedna nesreća takva kad vas zadesi bilo gdje na svijetu, ona je ista”, kazala je Sanela Bajrambašić iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Humanitarnim krizama širom svijeta svjedočila je i Lejla Sušić – Šri Lanka, Eritreja, Libija. Tamo se suočila sa sigurnosnim i profesionalnim izazovima.

“Jako puno je bilo NUS-a. Imate razne granate koje stoje, djeca su tu, pa onda sakupite to na jedno pa morate sa vladom da dogovorite te zemlje, kakva god ona bila, tranzicijska ili ne, da se to negdje odmjesti da bi se to moglo uništiti”, kazala je Lejla Sušić iz Međunarodnog komiteta crvenog križa.

Prizori nasilja, gladi i siromaštva su svakodnevni. Osjećaje je teško ostaviti po strani.

“Ja tu empatiju i svi mi koji živimo ovdje imamo, da pristupate, da znate da je to čovjek koji je u potrebi i da imate taj osjećaj da niste ni u kakvoj nadmoći vi ste samo u tom trenutku u mogućnosti da nekom pomognete, vi to zaista želite”, dodala je Lejla Sušić.

Upravo zato i Sanela i Lejla spremaju se ponovo za odlazak u ratom zahvaćene zone kao članice Međunarodnog komiteta Crvenog križa. Misija je, kažu, pomoći. Hrabrost dolazi usput.