Analitičari Somun i Đurović za N1: Kim je nadmudrio Trumpa

Vijesti 12. jun 201818:00 > 19:22
N1

Vanjskopolitički analitičar i bivši bh. diplomata Hajrudin Somun i Đivo Đurović, vanjskopolitički analitičar i kolumnist Telegrama, komentarisali su za N1 sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una u Singapuru.

Somun je kazao da je već mnogo rečeno o globalnom šou, te se poslužio naslovom američkog novinara Nicholasa Kristofa, koje je rekao da je Kim nadmudrio Trumpa. On je obrazložio svoju tvrdnju rekavši da se Sjeverna Koreja nije odrekla svog nuklearnog naoružanja, dok Amerika nije dobila jedan sveobuhvatan sporazum kao sa Iranom kojim je uništeno 98 posto osiromašenog uranija u zemlji.

“To je osnovni razlog što je Kim bio mudriji”, naglasio je.

Naveo je da je Trumpu vazno da postigne lični uspjeh, jer je tako radio i kao biznismen, i da mu ovdje nije važno šta će dobiti nego da pobijedi.

“Da čitav svijet govori o njemu i o sporazum”, kazao je Somun.

Đurović se složio sa Somunom da je Trump izigran, jer je ušao u nešto čemu nije bio dorastao, te dodao da je Trump obećao Sjevernoj Koreji da će Amerika obustaviti zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom, za šta tvrdi da je ogroman ustupak.

“Sjeverna Koreja nije dala ništa, osim što je obnovila svoju predanost denuklearizaciji,” rekao je Đurović i dodao:

“Ovo je velika pobjeda Sjeverna Koreje, Rusije, Kine i svih koji su na strani Sjeverne Koreje”.

Govoreći o komentarima političkih elita u Americi, Đurović je rekao da su demokrati i umjereni republikanci zabrinuti, dok dio republikanaca koji podržavaju Trumpa staju na njegovu stranu, ma šta on napravio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.