Jovo Janjić: Sarajevski Srbi su najveće žrtve stvaranja RS

Vijesti 12. jun 201818:31 > 18:46
N1

Pripadnike srpske nacionalne zajednice u Federaciji BiH neprijatno je iznenadila izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se „neće kretati po Federaciji u zvaničnom smislu i glumiti tamo nekoga“ koju smatraju da je suprotna njihovim interesima.

Ovakav stav je negativno dočekan od strane predstavnika Srba u federalnom dijelu BiH koji godinama traže da se njihov status u određenim kantonima – posebno onima u kojim je na vlasti HDZ BiH – uskladi sa Ustavom BiH te da im se omogući konstitutivni status.

Jovu Janjića izjava Milorada Dodika nije iznenadila. Janjić koji je na čelu udruženja Srba koji su nakon reintegracije, ostali u Sarajevu kaže kako su za mnoge u RS i danas izdajice, dok ih akteulna vlast RS uglavnom ignoriše.

“Inače sarajevski Srbi su imali maćehinski odnos od vlasti RS, donkele iz Mostara, doline Neretve, i Drvara. Sve je to vezano za politiku. Ako si uvezan za politiku – onda si pripažen, ako nisi onda niko ne vodi brigu. Tako je i sa sarajevskim Srbima. Oni su najveće žrtve stvaranja Republike Srpske”, kazao je Janjić. 

Upravo Predsjedništvo BiH bi trebalo da ima najjaču ulogu u pomovisanju prava naroda na cijelom teritoriju BiH no to se sporadično radi, naglašva Janjić.

No rijetko je tako. Iako se u odnosu na svog prethodnika Nebojšu Radmanovića, Mladen Ivanić kretao Federacijom i pokušao uticati na poboljšanje položaja posebno mostarskih Srba u pregovorima o statutu grada, odlučnija podrška u ostvarivanju konstitutivnosti je izostala. Mostarski profesor Milan Jovićić kaže kako su za vlast u RS Srbi u Federaciji takozvani rezervni Srbi:

“Rezervni Srbi. Srbi koji su ostali u FBiH i ovom gradu sa svojim komšijama da žive i da sačuvaju ono što se može sačuvati”, kazao je.

Ustavni sud FBiH nedavno je donio odluku kojom je potvrđeno pravo konstitutivnosti srpskog naroda, jezika i ćirilice u HNK. Hoće li ova odluka biti potvrđena u praksi – zavisi od aktuelne politike:

“Ako ima pravne države u HNK, onda će biti u svakom dijelu BiH”, kazala je Vesna Saradžić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Uprkos deklarativim izjavama, pa čak i najavama o formiranju zajedničke liste za FBiH, Milorad Dodik, u političkom smislu malo je uradio za Srbe u tri kantona – navode sagovornici N1, obzirom na partnerstvo koje gaji sa Draganom Čovićem, čija je stranka bila označena glavnom preprekom u ostvarivanju prava srpskog naroda u tri kantona u FBiH (Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Posavski).

Zbog toga ne čude posljednje izjave, bar ne Živka Radišića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, koji ne dvoji šta treba biti uloga te institucije:

“Nema BiH bez Predsjedništva. Nema Predsjendištva bez tri čana Predsjedništva, kao predstavnika tri konstitutivna naroda. Oni se biraju po entitetima, ali oni predstaljaju narode”, izjavio je Radišić.

Članove Predsjedništva biraju građani, bez obzira što se biraju po entitetima, oni predstavlju narode i trebaju biti odgovorni prema svim narodima i građanima na cijelom teritoriju BiH, poručili su naši sagovornici.

Najbrojnija srpska zajednica u FBiH je ona u Livanjskom kantonu, gdje u opštinama Drvar, Glamoč i Grahovo, prema rezultatima popisa iz 2013. živi oko 11.000 Srba. Međutim, kao i u ostala tri kantona FBiH u kojima vlast drži HDZ BiH (Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački i Posavski) Srbi u Livanjskom kantonu i dalje nemaju status konstitutivnog naroda.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je nedavno odluku prema kojima odredbe ustava ova tri kantona treba kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i ćirilice – treba uskladiti sa Ustavom FBiH . Važna pobjeda je izvojevana u zaštiti prava, no hoće li biti provedena u praksi, ovisiće od aktulene politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.