Hafizović: Tuđmanov apostol iz Mostara krije se iza Hrvata

Vijesti 14. jun 201821:12 > 22:07
N1

Islamski teolog, profesor i akademik Rešid Hafizović bio je gost emisije N1 na 1 gdje je govorio o religiji, politici, međureligijskom dijalogu, ratu i miru, o doktrinarnim i ideološkim podjelama među muslimanima u svijetu, ali i o "političkim blebetanjima političkih lidera u BiH".

Da li se nad “arapskim horizontom” nadvila opasnost od uništenja, kako kaže jordanski književnik Jalal Barjes – i kakav je utjecaj Saudijske Arabije danas u Bosni i Hercegovini? Šta je nama Turska, a šta smo mi njoj – samo su neke od tema o kojima je govorio Hafizović.

U kakvom stanju muslimani dočekuju Bajram?

“Dugo će to pitanje biti na tapeti. Mogu reći da je stanje gore nego prije tri godine kada sam odgovarao na isto pitanje. Tada je bilo užasno. Kada bismo poredili sada – mnogo, mnogo je gore. Mnoge su se loših stvari desilo, mnogo je izbjeglica, mnogi su napustili svoje domove, krenuli za boljim životom i dostojanstvom”.

Ko je odgovoran za razjedinjenost među muslimanima?

“Manje više svi. Samo se ne može jednako raspodijeliti. U prvom redu, krivi su muslimani, njihove političke elite koje su neodgovorne, što možemo svaki dan vidjeti”.

“Jemen, niko ne zna koliko je ljudi ubijeno. Muslimani ubijaju muslimane, od političkog režima koji sebe predstavljaju kao čuvare islama. Prvi čovjek saudijske politike – tepa mu se kako je čuvar dva harema, paradoks neviđeni”.

“Odgovorne su religijske elite, ne mogu biti pošteđene, a onda dolaze generalno muslimani. Postoje razlozi koji su izvan – politički centri moći čiji snažni interesi se decenijama prelamaju. Oni također doprinose da je stanje u muslimanskom svijetu više nego teško”, kazao je.

Govorio je o unutarmuslimanskim slabostima, “virusu” ISIL-a koji je prema njegovim riječima napravio haos, promijenio tradicionalno lice islama. Tvrdi da je na snazi depresivna sliku iz koje se vidi kako je užasno stanje.

Smatra da je aktivna borba za prestiž u muslimanskom svijetu.

“Ratovi koji se vode – neke možemo definirati kao agresije. Jemen – klasična agresija. Dvije-tri muslimanske zemlje su se urotile protiv malih muslimanskih zamalja. Problem u aktuelnim arapskim politikama”, kazao je dodavši da postoji jak utjecaj “sa stran”.

“Saudijski režim se ponaša kao Trojanski konj u muslimanskom svijetu. Čine sve ne samo da kupe oružje od Zapada, nego paktiraju sa svima, sa Tel Avivom, Washingtonom, Parizom – samo da bi sile zadržali njihovo prisustvo u muslimanskom svijetu”.

“Mnogi, koji su i indiferentni, se pitaju da li je ovo kraj muslimanskog svijeta ili ne. Tradicionalni geografski muslimanski prostor svijeta kakav smo znali pukao je po šavovima. Samo je pitanje dokle će to ići”, naveo je.

Primao prijetnje smrću, šta mu zamjeraju?

“Ne volim spominjati imena, ali slutite ko su autori. Oni se kasnije dijele, djeluju na društvenim mrežama. Ne znam šta mi zamjeraju, ne znam šta je opasno u mom učenju. Sve što sam rekao, napisao – ne samo da bih ponovio, imam još i dodati, produbiti. Ne bih odustao od stavova koje sam rekao”, naveo je u razgovoru u intervjuu N1 na 1.

“Ogovore na ta pitanja morat ćete tražiti kod autora takvih komentara”, poručio je dodavši da neće odustati od svojih stavova i misli.

Izetbegović je tokom posjete Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu kazao da je “sam Bog poslao Erdogana Turskom narodu”, a Hafizovoić je pristupio kritički prema toj tvrdnji.

“Ne obraćam pažnju šta političke figure u Bosni govore. Rekao sam, to je političko blebetanje. Možda je nepristojan termin, ali doista jeste. Bog je svakog od nas poslao na ovaj svijet ako ćemo ići mak na konac. Bog ima u naumu što nas šalje. Ako nismo na mjestu Erdogana, Izetbegovića – ne znači da su naši životi manje važni”, izjavio je za N1 Hafizović.

“Kada bismo redali razloge što ne može biti Božiji dar – lista bi bila duga. U BiH imamo više stvari kojima se trebamo okrenuti. Naši političari nemaju ideju, niti su kreativni, kad naprosto žele zamaskirati stvari i pažnju javnosti odvući od stvarnih problema – to je političko blebetanje”, kazao je.

BiH i Turska su prijateljske zemlje – koje treba da rade za dobrobit naroda, a ne političkih struktura – poručio je.

“Političke i religijske hijerarhije su preslikane, naslonjene jedne na druge. Organski su srasli. Ako uklonite ogledalo, onog drugog neće biti. Ako uklonite onog drugog – ogledala neće biti”, smatra gost N1 na 1.

O povezanosti vjerskih institucija i religijskih zajednica sa političkim opcijama…

“Prisutno je to kod drugih. Ne samo da bi trebale da se depolitiziraju, to se nije smjelo dogovoriti. Islamska zajednica BiH je vječna institucija, koja je sama sebi dovoljna – ne treba joj ništa sa strane, pa ni aktuelna politika. Povezanost sa bilo kojom političkom opcijom u Bošnjaka – joj ne treba”, poručio je.

“Ako bi išta trebalo da bude kritičar politike – to bi trebala da bude religijska zajednica”, kazao je.

Ko je Tuđmanov apostol iz Mostara?

“Naravno, Čović, prva politička figura Hrvata u nas. Eksponent HDZ-ove politike koja djeluje u Hrvatskoj. Metaforički sam upotrijebio tu sintagmu jer dosljedno, od kako djeluje na političkoj sceni, gdje se krije iza Hrvatskog naroda, provodi HDZ-ovu politiku. Bit ću do kraja bezobrazan, takva opcija, koja danas, ćud takve opcije – kad god pobijedi u Hrvatskoj, bosanske institucije bi trebale da izbace crni barjak. Ne piše im se dobro. Gori je samo SDS iz vremena agresije. Njihovi zločini su bili gori, brutalniji. Mogu ići pod isti ideološki steg”, kazao je.

“Interesi koje zastupaju i definiraju u javnom prostoru nisu u interesu ove zemlje i naroda ove zemlje”, kazao je.

Šta je vjera danas i koliko se poštuju temeljni moralni principi u svakodnevnome životu? Dok su jedni razamanske iftare blagovali za bogatim soframa, drugi su ih proveli kao izbjeglice pod otvorenim nebeskim svodom: Jesmo li zakazali na testu humanosti?

Kompletan razgovor pogledajte u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.