Bajram u Banjaluci: "Za budućnost najvažnije je praštati"

Vijesti 15. jun 201816:09 > 16:36
N1

Bajram-namaz jutros je klanjan i u deset banjalučkih džamija. Centralna bajramska svečanost održana je u Ferhat pašinoj džamiji. Za vjernike ovo je praznik koji se obilježava sa porodicom, komšijama i prijateljima.

Dječija graja i sreća zbog Bajram banke. Dva dječaka pokazuju koliku su bajram banku dobili. Na prazničnoj trpezi baklava, pite, pečenje – ovako mještani Vrbanje kod Banjaluke proslavljaju praznik.

“Spremala sam svašta. Kao prvo dvije baklave jednu mužu da ponese na posao, a drugu za kuću kad nam dođu gosti”, kazala je Mersiha Čavka iz mjesta Vrbanja kod Banjaluke.

Goste će dočekati i Enes Obradovac. Da bi proslavio Bajaram sa rodbinom i prijateljima prje nekoliko dana doao je iz Švedske.

“Uobičajeno bajramsko raspoloženje. Prijatelje i komšije ćemo posjetiti i oni nas dok se ovo malo ispeče. Bio sam u Ferhadiji i obavio svoje kao i obično, kao što i svi idu. I svima želim sreću, zdravlje i da živimo što duže i što bolje”, poručio je Enes Obradovac.

U Ferhadiji je bilo stotine vjernika iz Banjaluke ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine. Evo šta su nam kazali:

– “Ovo je praznik koji ćemo provesti u krugu porodice i to je za nas nešto što se ne može opisati riječima”;

– “Nažalost ovaj Bajram ću proslaviti sam jer roditelji nisu tu u Banjaluci tako da je malo tužnije nego obično ali dobro”;

– “Praznik mira i ljubavi”, poručili su Banjalučani.

Muftija banjalučki Osman efendija Kozlić poručio je da je Bajram velika radost priije svega zbog porodice i djece ali i da je za budućnost najvažnije praštati.

“Ako želimo da od Boga dobijemo oprost onda moramo biti spremni da oprostimo. Prvo moramo da priznamo svoje greške i propuste, da oprostimo onima kojima smo načinili neku nepravdu i štetu i naravno to se odnosi na individualnom i kolektivnom planu”, poručio je ef. Kozlić.

Tužno je, poručio je muftija, što je u Ferhadiji jutros klanjala uglavnom starija populacija. Nada se, kaže, da će proces povratka biti nasatavljen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.