Salkičević će sa slobode pokušati dokazati da ne pomaže IS-u

Vijesti 19. feb 201512:15 > 12:22
St. Louis

Mediha Salkičević, koja je optužena u Chicagu za zavjeru i pružanje materijalne podrške i resursa borcima Islamske države, bit će puštena da se brani sa slobode, saznaje N1. Sedina Hodžić, koja se također sumnjiči za pomaganje IS-u, ostaje u pritvoru.

Podsjetimo, za podsticanje terorizma i pomaganje teroristima osumnjičeni su Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova supruga Sedina Unkić Hodžić (35) i Armin Harčević (37) svi iz Missourija, Nihad Rosić (26) iz New Yorka, Mediha Medi Salkičević (34) iz Illinoisa i Jasmina Ramić (42) iz Illionisa.

Mediha Salkičević pojavila se pred sudom u St. Lousu gdje je odlučeno da bude puštena da se brani sa slobode, uz kauciju.

Tridesetpetogodišnja Sedina Unkić Hodžić ostaje u pritvoru, kazao je njen advokat. On je naveo da neće tražiti oslobađanje uz kauciju, barem ne dok se ne riješe problemi sa imigracijskom službom.

Naime, kako navodi advokat Paul D’Agrosa, ukoliko bude puštena uz kauciju Služba za imigrante će je zatvoriti, jer ne boravi legalno, iako je u SAD došla još prije 18 godina kao izbjeglica.

Napomenuo je da će prvo pokušati riješiti njen boravišni status, a zatim zatražiti izlazak iz pritvora uz kauciju.

Njenom suprugu Ramizu Hodžiću tek slijedi saslušanje, a njegov advokat odbio je davati bilo kakve komentare.

Na saslušanju će se ovih dana pojaviti i ostali optuženi, među kojima je i Jasminka Ramić koja je prije nekoliko dana uhapšena u Njemačkoj.

Svi oni se terete za podršku i finansiranje Islamske države, dok oni tvrde da nisu krivi.