Akcija Damask: Četiri osobe još na kriminalističkoj obradi

Vijesti 19. feb 201512:41 > 12:48
SIPA

Nad četiri lica uhapšena u okviru akcije "Damask" još traje kriminalistička obrada, dok su tri lica predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, potvrđeno je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Pripadnici SIPA-e jučer su uhapsili šest lica i pretresli objekte na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše zbog dovođenja u vezu sa terorizmom, a u popodnevnim časovima na području Zenice uhapsili su još jedno lice zbog sumnje da je počinilo krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na području Sarajeva uhapšena su lica čiji su inicijali M.K. (19), N.H. (29) i E.T. (51), a na području Maglaja i Bužima A.I. (23), H.E. (34) i R.I. (62).  

Pripadnici SIPA-e u popodnevnim časovima su, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, Tužilaštvu BiH predali lica čiji su inicijali N.H, M.K. i E.T.  

Prema navodima medija, jučer su uhapšeni Merin Keserović i Nevad Hušidić iz Velike Kladuše, Edin Tabaković iz Sarajeva, Ramiz i Aluadin Ibrahimović, otac i sin iz Maglaja, te Husein Erdić iz Bužima.

Na području Zenice uhapšen je Midhat Trako, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo finanisiranje terorističkih aktivnosti u vezi sa krivičnim djelom terorizam.  

Trako je, navode federalni mediji, nadležnim organima poznat od ranije, nakon što su ga 2004. godine uhapsile snage tadašnjeg SFOR-a.  

Ova lica osumnjičena su da su počinila krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.  

Hapšenja su izvršena u okviru nastavka akcije kodnog naziva “Damask”, čiji je cilj pronalazak i privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.