Podsjećanje na historijsko NE Staljinu

Vijesti 17. jun 201809:35 > 09:36
N1

U povodu 70. godišnjice velikog historijskog događaja, Rezolucije Informbiroa, Udruženje za modernu historiju Sarajevo objavilo je knjigu nekadašnjeg visokog zvaničnika socijalističke BiH i SFRJ Raifa Dizdarevića "Sudbonosni podvig Jugoslavije - podsjećanja na istorijsko NE staljinizmu - događaj koji je opredijelio budućnost Jugoslavije".

Predsjednik Udruženja prof. dr. Husnija Kamberović navodi da se knjiga bavi kontinuitetom odnosa Jugoslavije i Sovjetskog Saveza od izbijanja sukoba 1948. do Deklaracije o međusobnim i međunarodnim odnosima 1988. godine, koja je faktički označila potvrdu jugoslavenskih principa zbog kojih je Jugoslavija 1948. i krenula u odvajanje od sovjetskoga utjecaja: neovisnost, suverenitet, ravnopravnost, integritet, nemiješanje u unutrašnje stvari i poštovanje različitih puteva izgradnje društvenih odnosa.

–  Ovom knjigom Raif Dizdarević pokazuje da se jugoslavensko-sovjetski konflikt nije završio Staljinovom smrću 1953. godine, niti Beogradskom deklaracijom 1955. nego faktički tek 1988. kada je sovjetska strana definitivno priznala principe Beogradske daklaracije – rekao je on.

Po njegovim riječima, vrijednost knjige je višestruka. U njoj Dizdarević na temelju literature i vlastitih bilješki i sjećanja pokazuje svu kompleksnost jugoslavensko-sovjetskih odnosa od 1948. do 1988. godine, pokušaje SSSR-a da se Jugoslavija u tom razdoblju uvuče u istočni blok, ali i jugoslavensku odlučnost da brani vlastiti put razvoja. Na kraju autor iznosi tezu koja je bila primjetna 1980-ih godina: sovjetsko-jugoslavenski konflikt je umjesto jugoslavenskog probližavanja Savjetskom Savezu završio približavanjem Sovjetskog Saveza Jugoslaviji.

– Ovo je, inače, deseta po redu knjiga koju u kratkom roku objavljuje Udruženje za modernu historiju. Nakon jako uspješnog History Festa, koji je nedavno završen u Sarajevu i na kojem se okupilo oko 70 utjecajnih historičara iz svijeta, ovom knjigom i svojim cjelokupnim izdavaštvom i angažmanom Udruženje se sve više nameće kao važna i referentna tačka u razvoju historiografije u Bosni i Hercegovini – kazao je prof. Kamberović.

Autor u knjizi naglašava da iako SSSR i Jugoslavija više ne postoje, historijske vrijednosti ovog događaja se ne mogu izbrisati iz sjećanja. On odbacuje tezu da se ovdje radilo samo o sukobu dvije historijske ličnosti, Staljina i Tita, već da je u pitanju bio sukob čiji su korijeni bili mnogo dublji – i sadržajno i vremenski dugotrajni.

Raif Dizdarević je danas 92-godišnjak. Potiče iz poznate fojničke antifašističke porodice iz koje su sedmorica braće učestvovala u antifašističkoj borbi, a trojica su u toj borbi izgubili živote. U socijalističkoj eri Dizdarević je obavljao niz važnih funkcija na nivou BiH i SFRJ, uključujući dužnosti saveznog sekretara za vanjske poslove i člana Predsjedništva SFRJ. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.