''Izgubili milijardu i 500 miliona maraka za razvoj grada''

Vijesti 18. jun 201808:55 > 10:15
N1

Na izgradnji se vidi u kakvoj državi živimo, poručio je u Novom danu Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS. Rekao je i da ''smo u 15 godina izgubili milijardu i 500 miliona maraka koji su trebali biti ugrađeni u razvoj grada''.

Za njega je Zavod sa višedecenijskom historijom bh. brand koji je značajno doprinio izgradnji glavnog grada BiH. Istaknuo je izgradnju transverzale i druge infrastrukturne projekte kao vrlo važne za Sarajevo.

“Ono čime se Zavod može pohvaliti je izgradnja Sarajeva u urbanom identitetu i krucijalnim projektima za grad i BiH kao što je Olimpijada. Obim poslova Zavoda je velik i širok”, rekao je Hulusić.

Sarajevsku transverzalu je okarakterisao kao “žilu kucavicu” grada podsjetivši da kao projekat postoji još od 1979. godine.

“Napredak je opredjeljenje da se izgradi ta saobraćajnica koja bi trebala rasteretiti Sarajevo u sjevernom dijelu grada, na ulazi i izlazu. Takva vrsta infrastrukture poskupljuje zemljište na tom lokalitetu”, objasnio je naglasivši da je zgrada Akademije scenskih umjetnosti jedini objekat obrazovanja i kulture koji se gradi u ovom dijelu Balkana”.

Ukazao je da je u KS-u u toku izgradnja “osnovnih škola, domova zdravlja”.

“Strateško opredjeljenje Zavoda je počnemo razgovarati sa svim adekvatnim nosiocima funkcija vlasti u KS”, kazao je Hulusić.

Istakao je da je Zavod od 2003. do danas izgubio milijardu i 500 miliona maraka.

“Mi smo u 15 godina izgubili milijardu i 500 miliona maraka koji su trebali biti ugrađeni u razvoj grada. To je posljedica nevješte zakonske odluke. Prije je Zavod bio nosioc izgradnje grada tretirajući ga integralno. Možda su tada postojali personalni motivi da se izmakne taj novac. Imali smo tretman prostora, ali ga više nemamo”, objasnio je.

Osvrnuo se i na klizišta u Sarajevo rekavši da je njihova sanacija “montipajtonovski krug”.

“Da bi ste dobili dozvolu za sanaciju mora proći četiri mjeseca da vam daju dozvolu. Klizište se tretira kao objekat posebnog tipa. Kada dobijete dozvolu prođe građevinska sezona, pa morate čekati na sljedeću godinu”, ukazao je.

Komentarisao je nedostatak zahvale Zavoda u izgradnji Trebevićke žičare.

“Bitno je ko presijeca vrpce, a ne ko gradi. Trebevićku žičaru je finansirao neko drugi, GRAS je obezbijedio zemljište, izvođač radova je bila neka treća firma, Zavod je to stručno popratio. Sumnjam da je iko od navedenih ljudi na adekvatan način dobio bilo koju vrstu priznanja. Svako voli raditi na izgradnji grada, ne zbog priznanja. Struka dobija vrlo malo prostora. Najbolje se na izgradnji vidi u kakvoj državi živimo”, zaključio je Hulusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.