Bosna i Hercegovina dobila svog predstavnika u CERN-u

Vijesti 19. jun 201814:35 > 14:38
AFP

U srijedu 20. juna 2018. godine prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, upriličit će prijem za mlade bosanskohercegovačke istraživače dr. Admira Grelju, dr. Adnana Mehonića, Dženana Lapandića, Suada Krilaševića, Selvera Pepića i Nudžeima Selimovića.

 Mladi istraživači koje će primiti rektor bili su najbolji studenti u svojim generacijama i dobitnici su priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, ali i prestižnih međunarodnih priznanja.

Dr. Adnan Greljo je dobitnik dvogodišnjeg ugovora na poziciji koja se godišnje dodjeljuje dvojici kandidata iz zemalja nečlanica CERN-a (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja).

Dr. Adnan Mehonić je od prošle godine član akademskog osoblja Odsjeka za elektroniku i elektrotehniku na University College London, a Dženan Lepandić pohađa master studij Robotike, sistema i upravljanja na ETH u Cirihu i zaposlen je kao asistent na Institutu za dinamičke sisteme i upravljanje na ETH u Cirihu.

Selver Pepić je prvi dobitnik stipendije za izvrsnost ETH fondacije za studij na ETH Cirih, dok je Suad Krilašević student završne godine master studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i jedan od organizatora Sarajevo Innovations Festivala, League of Robots-a, te Arduino Battles-a.

Nudžeim Selimović je dobitnik stipendije za izvrsnost ETH fondacije za studij na ETH Cirih, te predavač na brojnim kampovima fizike, su-pokretač projekta “Rad sa učenicima posebnog interesovanja za fiziku i pripreme za takmičenja”.

“Ovi izuzetni istraživači su osnivači Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) čiji je cilj promocija nauke i tehnologije, jačanje saradnje naučnoistraživačkih institucija i industrije, te jačanje međunarodne konkurentnosti domaćih visokoobrazovnih i istraživačkih institucija u oblasti nauke i tehnologije, kao i povezivanje mladih i uspješnih naučnika i stručnjaka s ciljem unaprijeđenja uslova i infrastrukture za bavljenje naučnim i istraživačkim radom u Bosni i Hercegovini. Asocijacija ANNT se zalaže za povratak naučnika i stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.