Mektić o migrantima: Molim političare da se ne petljaju

Vijesti 21. jun 201812:15 > 12:29
N1

Nakon sastanka Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH je zamolio političare u BiH da se ne bave ovim problemom. Samo prave političku kampanju na račun ovog problema, rekao je Mektić. Naglasio je da je zatražio sredstva potrebna za suočavanje s ovim problemom.

“Čuo sam Lazara Prodanovića kako se sikira zbog ubistva jednog migranta u Bihaću, što jeste tragedija. Rekao sam mu: Imao si ubistvo u Banjaluci. Postat će nam prečnija ubistva u Somaliji. Sreća pa je ostala još jedna sjednica Parlamenta”, rekao je Mektić.

Podsjetio je da je bio na konferenciji o Briselu koja se tiče priliva migranata u Evropu. Kako je kazao, imao je velika očekivanja, ali se nije desilo ništa spektakularno na konferenciji.

“Konstatirano je sljedeće: da će ovaj problem trajati, da nema čarobnog štapića za ovaj problem i da moramo ojačati sistem zaštite granica”, kazao je.

Smatra da je ovo problem Evropske unije jer najveći broj migranata dolazi iz dvije njene države članice – Grčke i Bugarske.

Ukazao je da migracije funkcionišu na bazi kriminala, trgovine i krijumčarenja ljudi.

“To je karakteristično za cijelu rutu. Tražim od policijiskih agencija da budu aktivne na cijeloj ruti. Ovo je postao ozbiljan biznis koji donosi više profita od krijumčarenja droge. Pojedinci iz migrantskih grupa su se počeli baviti krijumčarenjem”, kazao je.

Uputio je poruku i Tužilaštvu BiH.

“Mene su iz policijskih agencija izvjestili da imaju problem s Tužilaštvom. Ne snalaze se i sporo provode istrage. Tužilaštvo mora imati kapacitet da bude na raspolaganju non-stop. Imamo različita postupanja tužioca. Ne možemo čekati da tužioc vodi šest mjeseci, pa da preuzme neko drugi. Pozivam ih da odrede tužioce koji znaju to raditi. Ne možemo se boriti na ovaj način. Pozivam Tužilaštvo da radi svaki dan”, istakao je Mektić.

Obznanio je da je na osnovu readmisije iz BiH vraćeno 575 migranata iz države iz koje su došli i da su Ministarstvu sigurnosti BiH dati na raspolaganje dva objekta od Vlade FBiH – kasarna Šivak u Hadžićima i prostorije ‘Agrokomerca’.

“Odmah ćemo krenuti u stvaranje svih pretpostavki da oba centra budu u funkciji. Neće nam trebati puno vremena. Obezbijedili smo šatore, sanitarne kontejnere, imamo sve. Vrlo brzo će biti u funkciji. Insistirat ćemo da migranti moraju biti u tim objektima. Obezbijedit ćemo kompletnu zaštitu”, zaključio je Mektić.

Komentarisao je karte koje su se pojavile u javnosti, a koje pokazuju gdje će biti smješteni migranti.

“Karte su nebuloza i dezinformacija. Radi se o širenju lažnih vijesti i dezinformacija. Uznemiravanje građana nekim paše kako bi ušićarili koji politički poen”, naglasio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.