SIPA formirala novi tim: Stop odlascima na strana ratišta

Vijesti 19. feb 201518:31 > 18:36
N1

Nad dvije osobe uhapšene u okviru akcije "Damask" još traje kriminalistička obrada, dok ih je pet predato Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Pripadnici SIPA-e su ih jučer uhapsili na području Sarajeva, Maglaja, Bužima, Zenice i Velike Kladuše. Borba protiv terorizma apsolutni je prioritet, kažu u SIPA-i.

Državna agencija za istrage i zaštitu formirala je Specijalni tim za borbu protiv terorizma, uskoro će i poseban odjel. Cilj je spriječiti vrbovanje, finansiranje terorističkih aktivnosti te odlaske bh. državljana na strana ratiša.

U narednom periodu planirano je formiranje posebnog odjela za borbu protiv terorizma. U sastav ove organizacione jedinice ulaze profilirani kadrovi, istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa.

Ovakva odluka sigurnosnih agencija ujedno je i dokaz da je u BiH postojala potreba za ozbiljnijim angažmanom na suzbijanju terorizma, jer desetine bh. državljana već su na ratištima poput sirijskog. Bore se na strani terorističkih organizacija.

Više u prilogu reporterke N1 televizije Jasmine Demirović.