Ko je kriv što su mladi zadojeni nacionalizmom?

Vijesti 19. feb 201519:22 > 19:32
N1

Mostarski srednjoškolac Ante postao je regionalno poznat, nakon što je Radio Slobodna Evropa emitovala dokumentarac "Perspektive", u kojem izjavljuje da Bošnjake prepoznaje po boji kože i načinu kretanja. Koliko su generacije rođene nakon rata zadojene nacionalizmom? Koliko mladi znaju jedni o drugima?

U stvarnom i virtualnom svijetu krenula je lavina reakcija na izjavu Ante. Na Facebooku je osvanuo profil “Dnevna doza Ante (Hrvata)”, a Ante je prestao dolaziti u školu. Živimo u licemjernom društvu, kaže profesorica Lejla Turčilo.

Danas se iznenađujemo zbog nečega što proizvodimo duže od 20 godina.

Mi sistemski mladim ljudima šaljemo podijeljene poruke – kroz sistem obrazovanja, kroz medijski sistem, kroz porodične priče koje ta djeca slušaju iz dana u dan, iz godine u godinu. I onda, kad ih oni izgovore, onda nekako smo spremni da ih osuđujemo, podvrgavamo linču, da se ismijavamo na njihov račun i da smo odjednom iznenađeni zašto je to tako“, kaže profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Lejla Turčilo.

HNK je kolijevka je modela “dvije škole pod jednim krovom”. Da imamo integrisan i ujedinjen obrazovni sistem, ne bismo imali ovakve izjave, kaže federalni ministar obrazovanja.

Djeca nisu kriva što su dovedena u takvu poziciju, jer obrazovni sistem i politika koja kreira takav obrazovni sistem producira takve stavove, od kojih najblaže rečeno svi dobro treba da se zabrinemo i da se zapitamo u kakvom to društvu danas živimo“, kazao je federalni ministar obrazovanja Damir Mašić.

Uprkos iskrižanim tablama, psovkama i 4S ispisanim na tabli koja razdvaja Sarajevo i istočno Sarajevo. U glavni grad se, uglavnom, odlazi u kino, kažu učenici Srednje škole “28.juni” u Istočnom Sarajevu.

Opširnije u prilogu reporterke N1 Senke Hadžović.