Radnici najavili protest u Tuzli, prilazi BKC-u blokirani

Vijesti 20. feb 201508:54 > 08:59
N1

Radnici propalih tuzlanskih preduzeća najavili su proteste tokom održavanja sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj bi nova vlada trebala biti imenovana, a koja je najavljena za danas. rilazi Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, u kojem će danas biti održana Skupština Tuzlanskog kantona, okruženi su žutom trakom i policijskim patrolama.

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona održao je sastanak sa menadžmentom i predstavnicima sindikata sva tri pogona Fabrike obuće „Aida“ i predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva.

Kolegij je upoznat sa problemima Fabrike i zahtjevima radnika, te je zaključeno da je formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona izvjesno i da će rješavanje ekonomskih problema Kantona biti jedan od prioriteta nove Vlade, a naročito problema preduzeća sa većinskim državnim kapitalom.

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) danas će razmatrati prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade TK-a.  

Podsjećanja radi, SDA je s 13 poslanika u Skupštini TK-a dobila mjesto premijera i pet ministarstava. DF će sa četiri poslanika imati također pet ministarstava, dok su Narodna stranka Radom za boljitak i BPS s po dva poslanika dobili po jednu ministarsku poziciju.  

SDA je za ministra industrije, rudarstva i energetike predložila Srđana Mićanovića, za ministra prostornog uređenja Hasana Ferhatovića, dok je za ministra za boračka pitanja predložen Fahrudin Skopljak. Za ministra finansija prijedlog je Jakub Suljkanović, a za ministra poljoprivrede Abdulah Zukić.  

Prijedlozi DF-a za ministra unutrašnjih poslova Alen Gadžo, za ministricu razvoja i poduzetništva Mirela Đaković, dok će Jovan Stojanović biti ministar pravosuđa, Admir Huskanović ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, a Saša Delić ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.  

Na čelu ministra zdravstva trebao bi biti Elvis Bektić, kojeg predlaže BPS, a Edin Ajanović uime NSRzB na poziciji ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.  

Mandatar Vlade TK Bego Gutić kazao je nedavno da, kad su u pitanju privredni problemi u TK, motor i lokomotiva u rješavanju svih problema trebaju biti zdrave firme, odnosno zdrav javni sektor.  

On je naglasio da će kao premijer TK-a dati punu podršku ljudima u realnom sektoru, jer su to ljudi koji Tuzlanski kanton moraju izvući iz krize.  

Na sjednici Skupštine, kako je najavljeno, bit će razmatran prijedlog odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju TK-a.