Hadžiabdić: Moramo drugačije urediti sektor malinarstva

Vijesti 25. jun 201811:36 > 11:44
N1

Predsjednica Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća Federacije BiH Jasminka Hadžiabdić govorila je za N1 o problemima malinara i proizvođača jagodičastog voća.

Gostujući u emisiji Novi dan, Hadžiabdić je kazala da je trenutno najveći problem što se nisu mogle otkupiti maline. Podsjetila je da je prošle godine došlo do pada cijene maline na svjetskom tržištu, što se odrazilo i na BiH, te su određeni otkupljivači odlučili da na ulaze u otkup. Navela je da su klimatski uslovi doprinijeli brzom zrenju maline, te je par hiljada tona maline propalo na poljima.

“Gori scenario je kad ljudi poberu maline i donesu, ali hladnjače ne mogu ili neće da ih prime”, istakla je.

Spomenula je i različito ponašanje hladnjačara, od kojih su neki se trudili da budu partneri, dok su se ostali ponašali na profitnoj osnovi.

Govoreći o broju malinara u BiH, kazala je da prema podacima Saveza ima ukupno oko 20.000 porodica koje se bave malinarstvom, od kojih 12.000 do 14.000 iz Federacije BiH. Navela je da je oko 20 otkupljivača odlučilo da izađe iz sektora, kao što su Klas i HIFA, dok su ostali značajno umanjili otkupne kapacitete.

Negirala je medijske natpise o lošoj kvaliteti maline, kazavši da nije dobro generalizirati, ali je potvrdila da je ove godine procenat malina koje su lošeg kvaliteta veći.

“Ne može takvo stanje uticati na cijenu. Ne može cijena prve klase malina padati na osnovu kvalitete druge klase”, naglasila je.

Rekla je da su trenutne otkupne cijene ispod svih granica opravdanosti proizvodnje, jer ovaj sektor ne može opstati ispod otkupne cijene od 2 KM.

Ono što malinari očekuju od vlasti, navela je, je da se uvede sistem koji ima mogućnost reagovanja, da svi proizvođači voća i povrća ne zavise od svoje proizvodnje.

“Ono što se dešavalo na nivou kantona i Federacije je da bi vlade uvijek dale deklarativnu podršku”, rekla je.

Hadžiabdić smatra da nema previše proizvođača maline u BiH, ali da nisu najbolje organmizovani.

“Ako želimo da opstane i da nas bude još više, moramo drugačije da uredimo sektor”, podvukla je.

Pogledajte video gostovanja u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.