Najvažnije poruke vodećeg američkog ekonomiste BiH

N1

O planovima za svjetsku, ali i bh. budućnost ekonomski stručnjaci iz BiH razgovarali su sa vodećim američkim ekonomistom Jeffreyem Sachsom.

U Bošnjačom institutu, a pod pokroviteljstvom Društva zejdničkih vrijednosti ovaj spcijalni predstavnik Generalnog sekretara UN predstavio je “Agendu 2030”. “Agenda” predstavlja plan ekonomskih mjera koje Zemlje članice UN-a trebaju provesti u narednoj deceniji.

Skandinavske zemlje treba da budu primejer drugim zemljama UN. Prvavedno društvo, razvijena ekonomija i briga o okolišu karakterišu društva na sjevernu Evrope . Ovako Jeffrey Sachs vidi budućnost cijele planete. Budućnost BiH je za ovog ekonomistu u EU.

“Treba imati strategiju, glavnu strategiju BiH do 2030. godine. Ljudi treba da vide budućnost. Kako će BiH izgledati do 2030. godine. Druga stvar, investicije, investicije u znanje, tehnologiju i infrastrukturu”, rekao je Sachs.

Projekcije kako bi svijet trebao da izgleda obrazložio je u “Agendi 2030.” U njoj je sabrano 17 ciljeva koje bi zemlje, članice UN, trebale provesti s ciljem smanjenja siromaštva, nejednakosti i razvoja svjetske ekonomije.

“Vi možete dovesti vrhunskog neurohirurga, koji će objasniti kakav zahtvat treba da vam naprave na mozgu, ali ako pacijent neće da sarađuje džaba vam bilo kakav neurohirurg”, poručio je organizator ovog skupa Zlatko Lagumdžija.

Sachs je jedan od teoretičara tranzicije, poznat po tzv. ekonomskoj šok terapiji. Da li su u BiH uspjele njegove ideje, teško je provjeravati, jer kako kaže, profesor ekonomije Anto Domazet preporuke stručnjaka nisu poštovane.

“Kreatora ekonomskih politika. Mi smo u stvari bili pod diktatom međunarodne zajednice, nismo imali institucije koje bi kontrolisale taj proces, i imali smo neubjedljivu i socijalno vrlo skupu tranziciju”, rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA Anto Domazet.

Prelazak iz socijalističke u tržišnu ekonomiju posebno je bio bolan za BiH. Dok su zemlje poput Poljske, Češke i Slovačke stvarale kapitalistička društva u Jugoslaviji je trajao rat. U BiH su razorena velika preduzeća.

“Prije rata je pet najvećih izvoznika u bivšoj Jugoslaviji bio iz UNIS, Energoinvest, FAMOS, UPI, Šipad, više tih sistema nema koji su zapšljavali desetine hiljada radnika”,kazao je Kemal Kozarić profesor na Ekonomskom Fakultetu UNSA i bivši guverner Centralne banke BiH.

Jeffrey Sachs, po mnogima vodeći svjetski ekonomista, o planovima za budućnost svijeta razgovarao je, u odvojenim susretima sa članovima Predsjedništva BIH Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.