Čekrčići: Vjernici zabrinuti, lokalci šalju umirujuće poruke

N1

Crkva rođenja presvete Borodice u Čekrčićima nekome je zasmetala. Mještanin Srđan Cvijanović u nedelju je primjetio da je u crkvu provaljeno.

“Vidim otvorena vrata. Šta je ovo nemoguće je, znam da nema niko ključ oko mene, jer ja ono groblje održavam i kosim. Nemoguće da nisam zatvorio, ali hajde. Kada sam pogledao na vrata vidio sam rusvaj”, rekao je.

Ne zna se ni kada, ali ni ko je zapalio skoro sve što se moglo naći u njoj.

“Najsvetiji dio u našem hramu je oskrnavljen. Časni presto koji je polomljen. Sve što se moglo u hramu sakupiti na jedno mjesto sve je zapaljeno, 11 ikona, jevanđelje, časni presto, bogslužbene knjige”, kazao je Darko Danilović.

Vandali iz crkve ništa nisu odnijeli, očigledna namjera je, smatraju u lokalnoj zajednici, skrnavljenje hrama.

“Mi nećemo dozvoliti da nas takav pojedinac vrati unazad. Mi u Visokom gradimo mostove ljubavi. Mostove suživota. Ovaj nemili događaj ćemo sankcionisati što prije”, komentarisala je načelnica Visokog, Amra Babić.

U osudi, ali i želji da počinilac što prije bude pronađen jedinstveni su i građani visokog.

Zbog ovog vandalskog čina, u Visoko je stigla i delegacija Vlade FBiH. Ministar unutrašnjih poslova poručuje da policija radi svoj posao.

“Ako su htjeli neku negativnu poruku da pošalju iz Visokog, siguran sam da im to neće poći za rukom. Pogotovo što se uvijek radi o nekim povratničkim naseljima“, poručio je Aljoša Čampara.

Čampara, i ministar za izbjeglice Edin Ramić sa sveštenstvom su obišli crkvu svetog Prokopija u Visokom, istorijski spomenik BiH.

“Tako da ćemo im u skladu sa njihovim prioritetima odobriti jedan dio sredstava da saniraju dio objekata koji su u fazi propadanja”, poručio je Ramić.

Da incident u Čekrčićima nije slika Visokog poručuje i arheolog Semir Osmanagić.

“Sredili smo kompletno ovo pravoslavno groblje, tako da oni koji ga koriste mogu samo da nastave da kose.”

Crkva u Čekrčićima tek je obnovljena, prošle godine je osvještana. Ranije je bila kapela na groblju starom 300 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.