Imenovana Vlada TK, odmah traže da se zaduže 20 miliona KM

Vijesti 20. feb 201510:40 > 10:48
N1

U zgradi BKC-a u Tuzli ispred koje se okupilo stotinu nezadovoljnih radnika propalih tuzlanskih preduzeća, danas su zastupnici Skupštine TK imenovali novu Vladu na čelu sa Begom Gutićem, nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova i načelnikom PU Banovići i Lukavac.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Vladu Tuzlanskog kantona će u naredne godine činiti: Srđan Mićanović, ministar industrije, rudarstva i energetike, Hasan Ferhatović, ministar prostornog uređenja, Fahrudin Skopljak, te Jakub Suljkanović, ministar finansija i Abdulah Zukić, ministar poljoprivrede (SDA), Alen Gadžo, ministar unutrašnjih poslova, Mirela Đaković, ministar razvoja i poduzetništva, Jovan Stojanović, ministar pravosuđa, te Admir Huskanović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, kao i Mirsad Begović ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (DF), te Elvis Bektić, ministar zdravstva (BPS) i Edin Ajanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (NSRzB).  

“Prvo što želim reći jeste da mandat prihvatam kao jednu vrstu patriotske obaveze. Danas naš pogled mora biti upućen prvenstveno prema budućnosti i odgovorima na izazove koji nas očekuju. Tuzlanski kanton nije zaslužio da bude sinonim sivila. Ovo je Kanton koji svim građanima nudi prirodne resurse, Kanton koji uz rad, trad i zalaganje svih nas može obezbijediti svima nama pristojan život”; kazao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona u svom ekspozeu.  

Obraćajući se imenovanim ministrima Gutić je kazao da služiti državi Bosni i Hercegovini, Tuzlanskom kantonu i njegovim građanima na tako visokom položaju jeste privilegija koju mali broj ljudi u životu dobije.  

“Uz privilegiju dolazi i odgovornost. Sigurno ste shvatili da se od vas očekuje i koliko će to biti teško. Svi vi ćete biti pod ogromnim pritiskom. Nećemo uspjeti u ovoj misiji ako svako od nas bude radio sam. Nećemo uspjeti ako ne budemo snažno stajali zahtjev”, poručio je novi premijer.  

Novi sastav izvršne vlasti potvrđen je sa 24 glasa u Skupštini TK, dok je pet poslanika bilo protiv, a šest suzdržanih.

Prva tačka dnevnog reda Vlade TK je zaduživanje u iznosu od 20 miliona KM kako bi se pokrio budžetski deficit.

Ispred zgrade gdje se održava sjednica okupili su se radnici propalih tuzlanskih preduzeća, a protest koji je prošao bez incidenata osiguravale su jake policijske snage, zbog čega radnici negoduju.

Predstavnici radnika razgovarali su sa premijerom. Obećano im je da će dogovori i sastanci početi od ponedjeljka.