Pohvale i niz kritika na račun BiH iz Vijeća Evropske unije

Vijesti 27. jun 201818:38 > 20:26
N1

Vijeće Evropske Unije donijelo je sedam Zaključaka koji se odnose na stanje u Bosni i Hercegovini, i njen put u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Uz to što su pozdravili finaliziranje odgovora na Upitnik, usvajanje, kako su naveli, reformskih zakona, poput onog o akcizama – u zaključcima su uputili i niz kritika, prije svega kada je riječ o nedostatku napretka u Reformskoj agendi, problemima u procesu izmijena Izbornog i niza drugih neophodnih zakona.

Vijeće pozdravlja usvajanje izmjena Zakona o akcizama, državne strategije iz oblasti okoliša i turizma. Pozdravljaju, kako su istakli, napredak na polju ekonomskog razvoja i konkurentnosti. S druge strane, primjećuju kako je predizborna retorika i kapmanja značajno usporila napredak u ispunjavanju uslova iz Reformske agende. Posebno pozivaju nadležne da pristupe izmjenama – Zakona o krivičnom postupku, o OSAi, Sukobu interesa.

Navode i sljedeće:

“Vijeće nadalje ponovno izražava svoje neopozivo opredjeljenje EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, te ohrabruje sve vlasti i političke snage u Bosni i Hercegovini da prevaziđu retoriku podjela ukorijenjenu u prošlosti, zaustave veličanje osuđenih ratnih zločinaca, te da aktivno promovišu pomirenje”.

Vijeće izražava žaljenje zbog nepostizanja dogovora o izmjenama Izbornog zakona, koje se odnose na popunjavanje federalnog Doma naroda. Pozivaju odgovorne da postignu rješenje prije izbora. A pitanje izbora članova Predsjedništva i Mostara – iz Vijeć poručuju, može se dogovarati i nakon oktobra.

Uz konstataciju da nema napretka kada je riječ o medijskim slobodama, Vijeće još jednom upozorava na neophodnost izmjene Ustava radi sprovođenja presude Sejdić i Finci.

Detaljnije u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.