Bagarić: Dobro osmišljen projekt svih bošnjačkih stranaka

Vijesti 28. jun 201818:04 > 18:16
N1

Za Jozu Bagarića, šefa Kluba zastupnika HDZ-HNS BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata dobro osmišljen projekt bošnjačkih stranaka. Tvrdi da je njegov Klub preglasan, kao i u nekoliko prethodnih slučajeva. Očekuje dobar rezultat HDZ BiH na izborima.

Tvrdi da je Klub zastupnika na čijem je čelu dobio poziv na vanrednu tematsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na dan kada je ona i sazvana. Na toj sjednici je usvojen pomenuti Zakon.

“To nije poslovnički. Suprotno je praksi i nimalo korektno, profesionalno. Ono što smo očekivali, desilo se. Vidjeli smo da postoji dobro osmišljen program i plan bošnjačkih stranaka”, rekao je Bagarić.

Zato samtra da smo vidjeli “svebošnjačko jedinstvo”.

“Vidjeli smo da nije cilj rasprava o suštini Zakona, već da se on na prepad i iznenađenje odradti”, kazao je.

Istakao je da su zastupnici iz političkih stranaka s hrvatskim predznakom preglasavani nekoliko puta. Bagarić je mišljenja da je politička stranka kojoj pripada “nastojala biti fleksibilna i konstruktivna”.

Ponovio je da “hrvatsko pitanje treba rješiti”.

Prijedlog rezolucije SDP BiH kojom će se onemogućiti daljna federalizacija FBiH i prijedlog SDP BiH da se iz naziva preduzeća izbriše nacionalni prefiks, te usvajanje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata su za Bagarić trenuci kada su nacionalne podjele bile izražene.

Zakon je okarakterisao kao “protuustavan, protivan presudi Ustavnog suda i protivan Ustavu FBiH”, te je dodao:

“Federalni parlament nije mejrodavno tijelo za donošenje takvog Zakona. To je stvar državnog parlamenta”.

Naglasio je da je HDZ BiH bio principijalan u svojim političkim stavovima.

Bagarić je obznanio da je Klub zastupnika HDZ-HNS BiH bio u dvojbi da li da prisustvuje sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj integraciji BiH u EU. Izostanak Klub HDZ-HNS BiH na ovoj sjednici je objasnio sljedećim riječima:

“To nije bio izraz bojkota. Držimo da Hrvati rade i podržavaju put ka EU. Odluka je bila da dopredsjedatelj, gospodin Bošković prenese naše stavove. Da javnosti ukažemo na ovu problematiku. Da međunarodnoj zajednici ukažemo na naš stav i ako imaju dobre volje iskoriste autoritet u iznalaženju problema”, rekao je Bagarić.

Ne vjeruje da je HDZ BiH izgubio podršku međunarodne zajednice, te je istakao da ne očekuje mnogo od nje i da “moramo tražiti svoja rješenja”.

Smatra da se presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić ispolitizirala.

Ponovio je da je način popune Doma naroda Parlamenta FBiH “ključno pitanje”.

“Hrvatima je jedino preostalo da zaustave određeni zakon u Domu naroda. To je značajna instanca kao brana. Sada se to pokušava rješiti da bi to bio projekat, alijansa Hrvata po zanimanju bez obaveze prema hrvatskom narodu”, podcrtao je.

Očekuje dobar rezultat HDZ BiH i da će Dragan Čović po treći put biti član Predsjedništva BiH nakon Opštih izbora 2018.

“HDZ je najveća i stožerna stranka među Hrvatima. ali HDZ radi. Ono što želimo je rezultat da bismo mogli stati pred birače. Vjerujemo da će rezultat biti dobar i da će Dragan Čović biti član Predsjedništva BiH“, zaključio je Bagarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.