Calavera: Ne možemo mi raditi umjesto domaćih političara

Vijesti 02. jul 201813:56 > 14:00
N1

Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji je danas istakla da bh. političari moraju raditi svoj posao. Na njima je odgovornost da donose teške odluke, rekla. Calavera se u toku dana u Sarajevu sastala sa državnim i entitetskim ministrima pravde.

“Ne možemo mi raditi umjesto domaćih političara. Potrebno je da domaći političari preuzmu odgovornost da donose teške odluke”, istakla je Calavera.

Tokom sastanka, fokus njihovog razgovora je bio na pravosuđu u BiH. Calavera je istakla pozitivne i negativne strane reforme pravosuđa u BiH.

“Danas smo održali sastanak o strukturalnom diajlogu. Vi znate da je procjena vladavine prave važna u EU. Od dva sastanka u junu i julu prošle godine je ostvaren napredak. BiH je skinuta sa sive liste zemalja FATF. Potrebno je dalje raditi na tim aktivnostima jer je BiH i dalje na listi EU. Zabilježen je napredak u aktivnostima VSTV u smislu ispunjavanja cijelog niza preporuka Evropske komisije. Novi pravilnik koj je VSTV usvojio o imenovanju sudija i tužilaca, disciplinskim postupcima i principima integriteta pokazuju da su moguća poboljšanja. Pozdravljamo aktivnosti koje VSTV provodi na reviziji Zakona o VSTV. Uzeli su u obzi preporuke naših eksperata i Venecijanske komisije”, navela je Calavera kao pozitivne pomake u bh. pravosuđu.

Kao negativnu stranu pravosuđa je navela sljedeće:

“Izostanak napretka u izradi konačne verzije Zakona o sudovima. Zabrinuta sam zbog izostanka usvajanja Zakona o krivičnom postupku u skladu sa preporukama Ustavnog suda. Apeliram da se usaglasite oko kontakt tačke za Europol. To je jako važno i hitno. Izgubili smo vrijeme u jalovim raspravama”, rekla je.

Podsjetila je da će predstojeći samit između država Zapadnog Balkana i EU u Londonu imati tri teme u fokusu: jedna je saradnja, druga je pomirenje i treća je sigurnost.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH je naglasio da je tema kojoj se najviše posvetilo vremena na današnjem sastanku incijativa VSTV o izmjeni Zakona o VSTV. Kazao je da će se na osnovu amandmana donijeti odluka koji od dva Zakona o krivičnom postupku BiH treba podržati.

Anton Kasipović, ministar pravde RS je također naglasio važnost donošenja Zakona o VSTV. Izrazio je zadovoljstvo što je revidirana Strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.