60 godina zatvora za zločine na području opštine Hadžići

Vijesti 05. jul 201812:06 > 12:09
N1

Nakon šestogodišnjeg postupka, Državni sud osudio je osmoricu optuženih na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj” na području općine Hadžići.

Sud BiH osudio je Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Bećira Hujića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima na području Općine Hadžići, prenosi Detektor.ba.

Na po deset godina zatvora osuđeni su nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Općine Hadžići Mustafa Đelilović i bivši komandant Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić.

Vijeće je na po osam godina zatvora osudilo nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Hadžićima Fadila Čovića, kao i upravnika “Silosa” Bećira Hujića, dok su de facto komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravnika u “Silosu” Halid Čović osuđeni na po šest godina.

Bivši upravnik u kasarni “Krupa” Šerif Mešanović osuđen je na sedam, a nekadašnji stražar Nermin Kalember na pet godina zatvora.

Sva osmorica su osuđeni za zločine nad civilima srpske i hrvatske, a oslobođeni krivice za zločine nad ratnim zarobljenicima, s obzirom da je Vijeće utvrdilo da su svi zatočenici srpske nacionalnosti bili civili.

“Vijeće nije utvrdilo da je zatvaranje lica nacionalnosti bilo sigurnosno opravdano, a nije utvrđeno ni da su civili predstavljali opasnost”, rekla je sutkinja Minka Kreho.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.