Očekivanja i planovi bh. lidera na londonskom samitu

Vijesti 06. jul 201818:41 > 19:52
N1

Nakon Berlina, Beča, Pariza i Trsta , peti Samit u okviru Berlinskog procesa idućeg tjedna održava se u Londonu. A u britansku prijestolnicu stiže i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Prije nekoliko dana imao je velika očekivanja.

“Od samita u Londonu očekujemo da će Bosna i Hercegovina imati vrlo pozitivne zaključke , da ćemo dobiti nove projekte , da ćemo se dalje pozitivno pozicionirati na mapi koja nas vodi ka Europskoj uniji”, rekao je Zvizdić.

A na stolu pred liderima Zapadnog Balkana naći će se četiri Deklaracije. I to o ratnim zločinima, nestalim osobama, borbi protiv korupcije, te regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj suradnji.

Edward Ferguson, veleposlanik Velike Britanije u BiH je objasnio koja su tri glavna dijela samita.

“Želimo doći do praktičnih rezultata za Bosnu i Hercegovinu i cijeli region. Samit će imati tri glavna dijela . Prije svega, razmatrat ćemo ekonomski razvoj što je nastavak tradicionalne aktivnosti Berlinskog procesa, podrške razvoja infrastrukture puteva, energetskih sistema u zemljama“, kazao je Ferguson.

No, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, smatra kako od londonskog samita ne treba očekivati mnogo, osobito u oblasti ekonomije.

“Pa moram reći da je ovaj samit nešto nešto drugačiji u odnosu na ranije samite. Ne mogu da se otmem utisku da možda ekonomska pitanja nisu u fokusu, više je fokus bezbjednosti, pitanje IT sektora”, istakao je Šarović.

I zaista jeste, pitanje sigurnosti biće jedna od glavnih tema. Na to je ukazao i Goran Svilanović, glavni tajnik Savjeta za regionalnu suradnju rekavši:

“Ono što se tu očekuje i na čemu Britanci insistiraju to je da se posveti puna pažnja švercu oružja kroz region , kao deo ukupne evropske bezbednosti, kojoj mi možemo da doprinesemo, ukoliko imamo puno kontrolu nad tokovima orujža i municije da ne dozbolimo terorističke akcije bilo gdje u evropi ili izvan Evrope”.

Stoga će na samitu prisustvovati i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH koji danas nije htio govoriti što očekuje, a ni jučer.

“Ma ne, neću da govorim, to je izvan ovog”, kratko je poručio Mektić.

No, ni jučer a ni danas iz kabineta članova Predsjedništva službeno nisu željeli reći da li uistinu nema suglasnosti za potpisivanje važnih proglasa, odnosno hoćemo li biti jedini koji na Deklaracije nećemo staviti svoj potpis. Neslužbeno uvjeravaju kako problema nema, te da je rok za usaglašavanje unutar kolektivnog vodstva države 9. srpanj.

Inače, ukoliko dogovora ne bude neće to biti prvi put da se BiH zbog unutarnjih problema sramoti na međunarodnom planu. Naime, svi još dobro pamtimo situaiciju od prošle godine u Trstu, kada zbog unutrašnjih blokada naša zemlja nije prisustvovala potpisivanju Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici. Podsjetio je na to Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

“Dva člana Predsjedništva BiH, kada se radi o ratnohuškačkoj retorici i o deklarciji koja to zaustavlja… o ratnim zločinima, njoj se suprotstavlja Mladen Ivanić. a kada je riječ o drugoj deklaraciji, borbi protiv korupcije i kriminala, Dragan Čović što dovodi BiH u nezavidan položaj, jer njega treba potpisati Denis Zvizdić, a on bez odluke Predsjedništva to ne može učiniti. To dovodi u pitanje sam kredibilitet Bosne i Hercegovine”, upozorio je Bećirović.

Smatramo da će samit u Lonodonu biti veoma uzbudljiv događaj, poručio je birtanski veleposlanik Ferguson u svojoj nedavnoj video poruci. No, pitanje je hoće li biti koristan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.