Zvizdić, Jusko i Šarović za N1 o samitu u Sofiji

Vijesti 07. jul 201813:04 > 13:08
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko čine bh. delegaciju koja učestvuje na 7. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), koji se održava danas u glavnom gradu Bugarske, Sofiji.

U izjavama za N1 iz Sofije, Zvizdić je kazao da je ovaj samit izvanredna platforma za prezentiranje ekonomskih kapaciteta BiH, posebno investicionih potencijala naše zemlje.

“Ono što je za nas važno, ne samo na ovom samitu, već i na svim prethodnim, jeste da smo BiH pozicionirali kao značajnog partnera u sektoru energetike, transporta, poljoprivrede, raznih industrija, turizma… Unutar ovih 16 zemalja BiH ima najznačanije projekte u oblasti energetike”, kazao je Zvizdić za N1 te kao primjer izdvojio Termoblok 7 u Tuzli.

Kako je naveo, danas je BiH potpisala sporazum o zdravlju životinja i karantinu što će omogućiti formiranje jednog centra za veterinarstvo u BiH.

“Do kraja godine bit će održana konferencija ministara transporta i konferencija o inovatorstvu što će nam omogućiti da u Sarajevu formiramo centar za mlade i izvrsnost što će omogućiti razmjenu znanja i vještina i onoga što je vezano za digitalnu infrastrukturu i daljnji razvoj. Unutar ovih 16 zemalja BiH je jako dobro pozicionirana, imamo veliki broj vrlo konkretnih investicija i ono što je za nas važno da smo prepoznati kao zemlja koja ima značajne atraktivne potencijale”, naveo je Zvizdić za našu televiziju.

Ne samo investitreo iz kine veći preostalih 15 zeamalja

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je BiH danas imala vrlo zapažen nastup.

“Pozicionirali smo se kao jedna od najaktivnijih učesnica”, naveo je Šarović te dodao da u narednom periodu očekuje najmanje 100 hilajda turista.

“Danas smo poptisali ovaj sporazum koji u suštini u oblasti veterinarstva praktično omogućava hranu životinjskog porijekla što do sada nismo imali mogućnost. Sada imamo mogućnost da izvozimo mliječne proizvode, med…”, naveo je Šarović.

On je dodao da su Kinezi itekako zainteresirani za porjekat Put Vlatera.

“Mislim da će to da bude jedan veliki hit i da će profitirati mnoga mjesta u Srbiji i BiH i to je vjerovatno nešto najbolje što smo do sada uradili. Turisti će doći u Beograd i posjetu završiti u Sarajevu”, naveo je Šarović.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko kazao je da ovo ministarstvo u ovom trenutku radi na jednom veoma bitnom sporazumu, a to je da spajanje Sarajeva i Pekinga preko Beograda ili Praga. Naveo je sa u završnoj fazi pripreme ovog projekta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.