N1 na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Londonu

Vijesti 08. jul 201819:08 > 19:09
N1

BiH će na Samitu u Londonu ipak potpisati četiri Deklaracije, nakon što je svoju saglasnost dalo Predsjedništvo BiH, kasno u subotu uvečer, 7. jula.

To je najvažnija vijest uoči Samita zemalja Zapadnog Balkana koji počinje u ponedjeljak, 9. jula, a koji će okupiti najviše zvaničnike Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije koje su čalnice Berlinskog kongresa.

Radi se o Deklaraciji o ratnim zločinima, Deklaraciji o nestalim osobama, Deklaraciji o borbi protiv korupcije i Deklaraciji o regionalnim odnosima i međusobnoj saradnji.

Prvi dan okupit će ministre unutrašnjih i vanjskih poslova na sastanku kojim će predsjedavati Johannes Hahn, evropski povjerenik za proširenje i dobrosusjedsku politiku.

Prvi dan bit će održana i panel diskusija na kojima će ministri odgovarati na pitanja predstavnika nevladinog sektora. Razgovarat će se i o odnosima na Balkanu i sigurnosnim prijetnjama Evropskoj uniji.

Razmišlja se i o potpisivanju Akcionog plana kojim bi se brže razmjenjivale informacije o sigurnosnim prijetnjama, kao što su terorizam, borba protiv kriminala i korupcije, te nezakonite migracije.

Drugog dana okupljaju se premijer zemalja, i tada bi se trebale ozvaničiti četiri pomenute Deklaracije.

Inače, ovo je peti po redu samit, na kojem pored predstavnika BiH učestvuju i predstavnici Srbije, Kosova, Crne Gore, Albanije, Makedonije, a od članica Eu, osim Njemačke, Francuske, domaćina Velike Britanije, tu su Italija, Slovenija, Hrvatska, Poljska, Bugarska, a od ove godine i Grčka.

Poruka Samita je i to da Velika Britanija, unatoč Brexitu ostaje posvećena poblematici Balkana, ostaje pouzdan partner EU svjesna svoje geostrateške odgovornosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.