Crnadak: Vladavina prava i korupcija glavni problemi

Vijesti 09. jul 201813:18 > 13:20
N1

Na početku samita Berlinskog procesa u Londonu kojem prisustvuju predstavnici šest zapadnobalkanskih zemalja, te osam evropskih zemalja, ministri vanjskih poslova su saopštili koji su im to najveći problemi koje imaju zemlje regiona međusobno.

Bh. šef diplomatije Igor Crnadak je za N1 izjavio kako je veoma važno što se u ovaj proces uključuju i ministri unutrašnjih poslova zemalja regiona.

“Vladavina prava te borba protiv korupcije su glavni problemi za Bosnu i Hercegovinu. Moramo nastaviti borbu protiv korupcije. Posebno mi je važno što imamo panel o mladim ljudima na ovom samitu u Londonu”, kazao je ministar Crnadak.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn je kazao uoči samita kako je Berlinski proces važan za prekograničnu saradnju u regionu. Prema njegovim riječima, ovaj proces je pokazao da je efikasan i da počinje pokazivati rezultate.

“Berlinski proces je dobra prilika da se zemlje regiona pripreme za evropsku perspektivu. Neki od problema koje region ima su politička volja, opredjeljenje i spremnost da se ispune zadani ciljevi, ali tu bilježimo napredak. Kada samo ranije ove godine putovali regionom sa predsjednikom komisije Junckerom premijeri su od nas zatražili mjesečne izvještaje o napretku i dosada su dobili četiri izvještaja na koje smo dobili odgovore, ali i konkretne akcije. Sada u regionu vidimo mnogo više ozbiljnosti i mnogo sam optimističniji”, kazao je Hahn.

Samitu prisustvuje i kosovski ministar vanjskih poslova Bedžet Pacoli koji nije želio odgovarati svom srbijanskom kolegi Ivici Dačiću u vezi sa navodnim povlačenjima priznanja Kosova. Pacoli smatra kako je ekonomska saradnja regiona najvažniji element o kojem treba ovdje razgovarati. Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov u London dolazi posebno optimističan jer iz Londona putuje u Brisel na samit NATO-a.

“Evropa, ali i region, se nalaze na historijskoj prekretnici jer moramo pokazati naše opredjeljenje za napredak. Naša delegacija iz Londona putuje u Brisel na NATO samit na kojem ćemo vjerujem dobiti poziv da počnemo razgovore o pridruživanju. To će nam dati šansu da ljudima kod kuće kažemo da imamo perspektivu”, istakao je Dimitrov.

Hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović-Burić iz Londona poručuje kako je neophodno da zemlje regiona bolje sarađuju, dok je EU tu da pomogne napredak u integracijama.

“Razgovaramo o budućnosti, uključujući mlade kao dio te budućnosti kroz povezivost zemalja regiona. Također, razgovarat ćemo o pitanjima iz prošlosti koja opterećuju saradnju, posebno u oblastima nestalih i ratnih zločina…”, kazala je Marija Pejčinović-Burić pred početak samita.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je za N1 izjavio da uz neke teškoće stvari ipak idu naprijed.

“Ovo je nastavak naših Zapadno Balkanskih sastajanja sa predstavnicima EU. Prošle godine smo imali jedan uspješan sastanak u Trstu, nadam se da će se i ove godine otići korak dalje u Londonu. Tako da sam ja optimista, ima dobrih vijesti iz našeg regiona. Imat ćemo vjerovatno dobre vijesti i za Makedoniju na samitu NATO-a tako da uz neke teškoće stvari idu pomalo naprijed”, kazao je Darmanović.

Londonski samit je započeo panelom na kojem se govorilo o budućnosti mladih te o perspektivi regiona, dok će se sutra održati i glavni događaj, a to je susret šefova vlada iz zemalja regiona i osam članica Evropske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.