Hahn u Londonu: Prvi put smo uspjeli dobiti odgovor iz BiH

Vijesti 10. jul 201811:31 > 11:33
N1

U okviru drugog dana londonskog samita Kraljevski institut za međunarodne odnose “Chatam House” organizirao je panel konferenciju pod nazivom “Nakon Berlina – Šta donosi naredna decenija za Zapadni Balkan?". O budućnosti regiona su govorili ministar vanjskih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

Iznoseći svoja gledišta o trenutnom stanju u regionu Hahn se osvrnuo na svaku od šest zapadnobalkanskih zemalja, među kojima je posebno apostrofirao po njegovim riječima neke pozitivne pomake u Bosni i Hercegovini.

“Čak i u Bosni i Hercegovini ima nekog pomaka. Bili su u mogućnosti odgovoriti na naš famozni Upitnik, na više od 3.240 pitanja. Po prvi put su koristili tzv. mehanizam koordinacij”, što zvuči veoma tehnički, ali iza toga se nalazio pravi izazov”, kazao je Hahn.

Korištenje mehanizma koordinacije, da bi se odgovorilo na Upitnik, Hahn je ocijenio kao veoma pozitivnim korakom.

“Po prvi put smo uspjeli dobiti jedan odgovor iz Bosne i Hercegovine. Svi koji znaju Bosnu i Hercegovinu, znaju da je to jedno postignuće. Između dostavljanja Upitnika i dostavljanja odgovora uzelo im je oko 16 mjeseci – devet mjeseci je bilo potrebno za postizanje unutrašnjeg dogovora u okviru ovog mehanizma koordinacije i šest, sedam mjeseci da se odgovori na pitanja. To je uzgred uobičajeni period za odgovaranje na naša pitanja. Tako da jednom kad su mogli primijeniti ovaj mehanizam onda su bili spremni odgovoriti u skladu s našim ranijim iskustvima”, poručio je Hahn.

Kad je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine Hahn ima vrlo jasnu viziju, ali također od civilnog društva traži i dodatne instrukcije šta da se uradi kako bi se stanje u Bosni i Hercegovini dodatno popravilo.

“Želim da čujem od civilnog društva kakva je budućnost Bosne i Hercegovine i kako se oni mogu ponašati u skladu sa briselskom logikom, jer danas još uvijek imamo dejtonsku logiku. A, to i nije u skladu sa evropskim standardima, ali zato moramo raditi na idejama i konačno na rješenjima“, poručio je Hahn sa londonske konferencije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.