Počela sjednica Upravnog odbora UIO BiH

Vijesti 10. jul 201812:34 > 12:39
N1

Sjednica Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH počela je u Banjaluci, a prisustvuju joj ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i federalni ministar finansija FBiH Jelka Milićević.

Na sjednici bi, osim raspodjele prihoda od putarina, trebalo da bude riječi i o problemima sa izvršavanjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske koja se odnosi na raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa UIO, saznaje Srna u UO UIO.

“Sa nekih računa UIO već se skidaju sredstva za naplatu dugovanja, što stvara teškoće u radu UIO”, rečeno je u UIO BiH.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević ranije je izjavio da je na posebnom podračunu Jedinstvenog računa na kojem se prikuplja posebna putarina od 1. februara, kada je počela primjena izmjena i dopuna Zakona o akcizama, zaključno sa 30. junom, prikupljeno 165 miliona KM.

On je podsjetio da se posebna putarina naplaćuje u iznosu od 0,25 KM po litru derivata koji se proda na tržištu u BiH.

“Ta sredstva stoje na podračunu Jedinstvenog računa i biće raspoređena onog trenutka kad UO UIO donese poseban akt, odnosno odluku o koeficijentima za raspodjelu tih sredstava prema Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu”, dodao je Kovačević.

Dosadašnji pokušaji da se postigne dogovor ministara finansija BiH i entiteta o raspodjeli prihoda od akciza nisu urodili plodom.

UO UIO na sjednici održanoj 21. maja nije donio odluku o raspodjeli prihoda od akciza na gorivo za putarine, jer nije bilo konsenzusa ministara finansija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga.

Prema dosadašnjoj raspodjeli, 90 odsto novca od putarina je do usvajanja zakona o akcizama u decembru prošle godine dijeljeno na sljedeći način: 59 odsto Federaciji BiH /FBiH/, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

Problem je nastao kada su predstavnici FBiH iznijeli zahtjev za drugačijom preraspodjelom novca, zahtijevajući da FBiH, umjesto 59 odsto, pripadne 64 odsto prikupljenih sredstava.

Vlada FBiH traži povećanje njihovog procenta od raspodjele sredstava jer smatraju da su znatno veći potrošač goriva od Republike Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija ranije je izjavio da se novac može dijeliti samo prema dosadašnjim koeficijentima.

“Ne postoji nikakva osnova za mijenjanje koeficijenata. Izgradnja auto-puta je jedinstven sistem u BiH, a nikako entitetski, jer onda bi gradili samo entitetske auto-puteve. Ali, naravno, o tome je postignut nivo konsenzusa koji je postignut i treba ga se pridržavati dok se ne postigne neki novi”, rekao je Tegeltija.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i prijedlozi poravnanja među entitetima od 2012. godine do danas, te izmjene i dopune Zakona o akcizama koje se odnose na uvođenje moratorijuma na povećanje specifične akcize na duvan i duvanske prerađevine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.